Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Τα Barilla Ολικής Αλέσεως στα Wellness Weekends on the Beach!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο σαββατοκύριακα ευεξίας, που πραγματοποιήθηκαν με τη χορηγία  των ζυμαρικών Barilla Ολικής Αλέσεως από το περιοδικό Fitness & Spa-ΑLL ABOUT WELLNESS στις 19 και 20 Ιουνίου 2010 στον Αστέρα Βουλιαγμένης, και στις 26 και 27 Ιουνίου 2010 στο Moraitis Sports Club στην παραλία του Σχοινιά. Οι νέες ανανεωμένες συσκευασίες των ζυμαρικών Barilla Ολικής Αλέσεως έδωσαν τη δική τους «καλοκαιρινή γεύση» στο εντυπωσιακό event μέσα από πρωτότυπους διαγωνισμούς με πλούσια δώρα. 

Πιο συγκεκριμένα είχαν όλοι την δυνατότητα να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν μέσα από πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες όπως συμβουλές διατροφής και δωρεάν λιπομετρήσεις, Βeach Yoga με την Νίκη Πετρουλάκη, Aqua Fun ασκήσεις και μαθήματα εκγύμανσης “Replayce” με την Έρρικα Πρεζεράκου. Μοναδικά δώρα προσέφεραν τα Barilla Ολικής Αλέσεως και επιπλέον, μέσω των διαδραστικών διαγωνισμών οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να συμμετάσουν σε κλήρωση για σεμινάριο μαγειρικής με τον Αλέξανδρο Παπανδρέου και εξάμηνες συνδρομές στα γυμναστήρια Asana.
 
Τα ζυμαρικά Barilla Ολικής Αλέσεως συνιστούν την υγιεινή απόλαυση του καθημερινού μας γεύματος και μας προσκάλεσαν να ανακαλύψουμε τα καλά του Ευ Ζην σε μια καλοκαιρινή και ανέμελη ατμόσφαιρα γεμάτη happenings και πλούσια δώρα.  
  
Barilla Ολικής Αλέσεως: Ανακαλύψτε τα καλά του Ευ Ζην!

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Επικίνδυνες οι δίαιτες των σταρ

Υπάρχει μια κατηγορία γυναικών που ισχυρίζεται ότι δεν διστάζει να καταναλώνει, με ευχαρίστηση και δίχως ενοχές, τεράστιες σοκολάτες σε κρίσεις υπογλυκαιμίας την ώρα που το τζιν τους «ακούει» στο μαγικό νούμερο 27! Υπάρχει και η άλλη, αυτή που μάλλον κάτι θυμίζει στις περισσότερες, που για να φάει ένα παγωτό θα υποχρεωθεί την επομένη να αποτοξινωθεί καταναλώνοντας μόνο γιαούρτια 2% και φρούτα. Και όλα αυτά για να μπορέσει να κουμπώσει το τζιν της νούμερο… 42. Και όμως ακόμη και οι προικισμένες με μεταβολισμό που καλπάζει και εξουδετερώνει τις θερμιδοβόμβες δεν τρώνε τον αγλέουρα χωρίς τίμημα. Τα δίμετρα μοντέλα που παρελαύνουν στις πασαρέλες με υπέροχα σώματα δίχως ψεγάδια βασανίζουν τον εαυτό τους με εξαντλητικές δίαιτες για να διατηρούνται λεπτές και καλλίγραμμες. Ενίοτε μάλιστα καταφεύγουν σε υπερβολές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θέτουν και την υγεία σε μεγάλο κίνδυνο.
Η Ναόμι Κάμπελ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των «Τimes», ομολόγησε ότι καταναλώνει τρεις φορές τον χρόνο ειδικό αντιοξειδωτικό σιρόπι από σφένδαμο, χυμό λεμόνι, καυτό νερό και πιπέρι καγέν. Κάθε περίοδος δίαιτας διαρκεί ακόμη και 18 συνεχόμενες ημέρες δίχως τροφή! Ακόμη και η Τζένιφερ Ανιστον παραδέχθηκε ότι πριν από τα γυρίσματα κάθε ταινίας τρώει ημερησίως 14 μικρές μερίδες αλεσμένης τροφής. Εξίσου υπερβολικές ακούγονται και οι μέθοδοι δίαιτας που εφαρμόζει η Κέιτ Μος η οποία, εκτός από τον συνδυασμό τσιγάρων και βότκας (ενίοτε και κοκαΐνης), ισχυρίζεται ότι στην απώλεια βάρους τη βοηθά η κατανάλωση λευκού τσαγιού και μελιού μαζί με γεύματα ελάχιστων θερμίδων. «Κάποια πράγματα μπορεί να φαίνεται ότι δεν αποτελούν μέρος μιας σωστής διατροφής αλλά μεμονωμένα εμπεριέχουν κάποια θετικά στοιχεία. Για παράδειγμα, η διατροφή της Ανιστον έχει τα μικρά και συχνά γεύματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους» σχολιάζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ΜSc κυρία Χρυσάνθη Βλαχάκη. Οι μύθοι και οι αλήθειες που συνοδεύουν κάθε «μαγικό» φίλτρο που υπόσχεται απώλεια βάρους πριν από το καλοκαίρι ποικίλλουν, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: κινδύνους για την υγεία σχεδόν σε κάθε εφαρμογή τους. «Το σώμα δεν παίρνει όσα χρειάζεται μόνο από κάποιο σιρόπι. Χρειάζονται συγκεκριμένες αναλογίες, συγκεκριμένων τροφών. Μπορεί να προκληθούν ανεπάρκειες λόγω υπερβολών».
Η δράση αντιοξειδοτικών σκευασμάτων μπορεί να έχει και τη θετική όψη της με επιφυλάξεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, «τα σιρόπια με αντιοξειδωτική δράση βασίζονται στη θεωρία πως η κατανάλωσή τους βοηθά τον μεταβολισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για βιταμίνες που βοηθούν τον μεταβολισμό. Ενα ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη Ε. Το να τα πάρει από κάποιο σιρόπι είναι λύση αλλά αν παρθεί από φρούτο η απορροφησιμότητα είναι μεγάλη, ενώ από σιρόπι πολύ μικρότερη».
Η απώλεια κιλών δεν αμφισβητείται και σίγουρα δεν αποκλείεται. «Ο όρος δίαιτα-εξπρές είναι δόκιμος. Πρόκειται για δίαιτα φοβερά χαμηλοθερμιδική με ειδικά χαρακτηριστικά» λέει ο διαιτολόγος κ. Δημήτρης Γρηγοράκης. «Με ειδικές στερήσεις υπόσχονται την απώλεια κιλών τα οποία είναι ανέφικτο να χαθούν αλλιώς. Πετυχαίνουν, αλλά οι ενστάσεις μας είναι ότι οι συγκεκριμένες δίαιτες καθώς βάζουν την κατάσταση της υγείας σε κίνδυνο και υποβάλλουν σε ανούσιους ψυχαναγκασμούς». Οσο για περιπτώσεις όπως η μέθοδος της Ναόμι Κάμπελ, οι απόψεις είναι σαφείς: «Είναι επικίνδυνο. Οι ακρότητες έχουν συνέπειες σε μεγαλύτερες ηλικίες».
Μια δίαιτα βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή είναι «ο καλύτερος τρόπος απώλειας βάρους και διατήρησής του μακροπρόθεσμα» σύμφωνα με την κυρία Βλαχάκη. «Θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα και λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές τροφές. Η μονοφαγία στερεί στοιχεία από τον οργανισμό- οπότε χάνει δύσκολα βάρος».
Ο κ. Γρηγοράκης προτείνει διατροφή βασισμένη στην επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών φυσικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς), με αποφυγή κορεσμένων λιπαρών τοξικών και χημικών. Επίσης «τρώγοντας κάτι μη εποχιακό γεμίζουμε χημικές ουσίες από φυτοφάρμακα και ορμόνες και δεν χάνουμε βάρος».
ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ
«Το S μας αφορά ως style όχι ως size»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
«Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή η οποία ταιριάζει στον κάθε άνθρωπο.Υπάρχουν τροφές που μεταβολίζουμε ή μας κάνουν καλό.Για τον κάθε άνθρωπο ο τομέας διατροφή είναι πολύ ιδιαίτερο θέμα.Πρέπει να ψάξουμε το “καύσιμο” το οποίο βάζουμε μέσα μας για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε.Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με σωστή άσκηση είναι μυστικό καλής ζωής,μακροζωίας,ομορφιάς και καλής διάθεσης.Αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι το μέγεθος S δεν μας αφορά.Μας αφορά το S ως style όχι ως size.Ολα είναι για όλους μας,δίχως εμμονές,δίχως συνθήκες που θα μας κάνουν κακό μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα.Σημασία έχουν η προσωπικότητα και η εσωτερική ομορφιά.Αυτή ποτέ δεν χαλάει και ποτέ δεν γερνάει».
Η Ζέτα Δούκα είναι πρόεδρος της «ΑΝΑΣΑΣ»,μη κερδοσκοπικής εταιρείας πρόληψης διατροφικών διαταραχών ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ
* Φυσιολογική απώλεια βάρους θεωρούνται τα 4-6 κιλά τον μήνα τρώγοντας σωστά.
* Συνήθως οι δίαιτεςαστραπή που υπόσχονται απώλεια 8 κιλών σε μία εβδομάδα οδηγούν σε απώλεια υγρών που αφυδατώνουν το σώμα.Ουσιαστικά το σώμα χάνει 1-2 κιλά λίπος και το υπόλοιπο είναι μυϊκός ιστός.
* Η απώλεια υγρών οδηγεί σε αφυδάτωση,δηλαδή σε έντονη εμφάνιση κυτταρίτιδας και ραγάδων.
* Είναι παγίδες οι συμβουλές που προτρέπουν σε μονοφαγία ή σε παντελή έλλειψη τροφής για μία ημέρα.Δεν πρέπει να λείψει κάτι από τον οργανισμό γιατί έτσι πάει πίσω το σύστημά του.
* Εστιάζουμε σε είδος τροφών και στον τρόπο παρασκευής τους.
* Το νερό είναι σύμμαχος της καλής διατροφής.
* Ενα σώμααφυδατωμένο,αντί για ένα κιλό,μπορεί να χάσει μόλις 100 γραμμάρια σε μία εβδομάδα.
* Σημαντική είναι και η πρόσληψη ροφημάτων όπως το πράσινο τσάι ή κάποιο ρόφημα με βότανα.Εκτός από την ενεργοποίηση του μεταβολισμού,βοηθούν και στη μείωση της όρεξης.
* Μια κούπα ρύζι έχει 180 θερμίδες,ενώ μια κούπα λαχανικά 20-30 θερμίδες,
γι΄ αυτό και προτιμάμε μεγαλύτερη πυκνότητα με λιγότερες θερμίδες.
* Επιλέγουμε λαχανικά όπως τα χόρτα,το μαρούλι και η ρόκα.
Το παντζάρι έχει πολλή ζάχαρη.
* Ας εντάξουμε στη διατροφή μας μια φορά όσπρια και ένα λαδερό.
* Απαραίτητη είναι η λήψη πρωτεϊνών.
* Θα πρέπει να κάνουμε τρία κύρια γεύματα με δύοτρία μικρότερα ενδιάμεσα.Αν μείνουμε πολλές ώρες νηστικοί,μπλοκάρει ο οργανισμός.
Light προϊόντα
* Τα light γαλακτοκομικά προϊόντα συστήνονται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας καθώς το λίπος και ειδικά το αγελαδινό είναι κορεσμένο.
* Είναι λάθος όμως να καταφεύγουμε σε light προϊόντα για να τρώμε πολύ,νομίζοντας ότι δεν παχαίνουμε.
* Τα υποκατάστατα ζάχαρης χρησιμοποιούνται πολύ αλλά δεν έχει αποδειχθεί πλήρως αν τελικά κάνουν καλό.Προτιμότερο είναι η χρήση τους αν επιλέγεται σε περιόδους δίαιτας να έχει ημερομηνία λήξης.
* Επιλέγουμε καλύτερα μαύρη ζάχαρη ή μια κουταλιά μέλι.

My Greek fat Holidays

Η έξοδος μια φορά την εβδομάδα για φαγητό, που συμπεριλαμβάνει τηγανητά ορεκτικά, τσιμπολόγημα, αλκοόλ και φυσικά επιδόρπιο, είναι σχεδόν ανώδυνη. Στις διακοπές, όμως, το φαγητό έξω είναι καθημερινότητα, και όχι η εξαίρεση. Οι λιχουδιές καραδοκούν, για να ξυπνήσουν τον «φαγάνα» που κρύβεται μέσα σας. Τι μπορείτε να κάνετε;
* Προτιμήστε το λαδόξιδο στις σαλάτες και αποφύγετε τις σος.
* Περιορίστε τα τηγανητά εδέσματα σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
* Ψωμί με πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, δεν είναι ο πιο υγιεινός συνδυασμός. Περιοριστείτε σε μία από αυτές τις τροφές τη φορά.
* Ποτό, πρωί-μεσημέρι-βράδι, μπορεί να είναι στα πλάνα των διακοπών, όχι όμως και της δίαιτάς σας. Μία φορά την ημέρα είναι αρκετό, έτσι ώστε να μη βάλετε βάρος.
* Must ορεκτικό σας το χταπόδι, ειδικά το ψητό, περιέχει λίγες θερμίδες (93 Kcal / μερίδα), και ακόμη λιγότερα λιπαρά.
* Ανάμεσα στα τηγανητά καλαμαράκια και τα γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι, αν προτιμήσετε το δεύτερο, χάσατε. Τα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και τυρί (390Kcal / μερίδα) δίνουν περισσότερες θερμίδες, λόγω της γέμισής τους, σε σχέση με τα επιβλαβή τηγανητά (198 Kcal).
* Το μυδοπίλαφο μπορεί να είναι ένα γευστικότατο καλοκαιρινό πιάτο, όχι όμως και το πιο ανώδυνο. Σημειώστε 250Kcal / μερίδα για τα τηγανητά μύδια και 465 kcal για τα μύδια σαγανάκι.
* Ο ψητός αστακός δίνει μόλις 100 Kcal τα 100 γρ. Υπολογίστε περίπου 90 θερμίδες, αν προσθέσετε λαδολέμονο, και για μια αστακομακαρονάδα που δεν «κολυμπάει» στο λάδι, το minimum 310 θερμίδες.
* Από τα πιο παχυντικά φαγητά σίγουρα δεν θα γλιτώσετε το λουκάνικο, αν κάνετε διακοπές στο Πήλιο. Για το σπετζοφάι, όμως, σημειώστε 596 Kcal η μερίδα.
* Ποιος είπε πως ό,τι πίνεται δεν παχαίνει; Μια δόση ούζου ισούται με 150 θερμίδες.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η οικονομική κρίση απειλεί το επίπεδο διατροφής των Ελλήνων

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως απειλεί το επίπεδο της διατροφής των Ελλήνων καθώς σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποβαθμίσει την ποιότητα των τροφίμων που προμηθεύεται ακόμα και αν αυτά αφορούν την διατροφή των παιδιών του. Αν και η πλειονότητα των Ελλήνων (68%) προμηθεύεται τρόφιμα με κριτήριο την ποιότητα, ένα ποσοστό 29% αποφασίζει για την αγορά ενός προϊόντος με βάση την τιμή. Ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά μεγάλες περικοπές σε καθημερινά είδη αλλά και σε προϊόντα ειδικών κατηγοριών ενώ ένα ποσοστό 31% εκφράζει αδυναμία περαιτέρω περικοπών στην αγορά τροφίμων. Αν σε αυτό συνεκτιμήσουμε το 39% που δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερη οικονομία στην προμήθεια τροφίμων και το ότι το 24% θα έκανε οικονομία στα προϊόντα που αφορούν την διατροφή των παιδιών, τότε αρχίζει και διαφαίνεται στον ορίζοντα ένα σημαντικό επισιτιστικό ζήτημα.Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα πρώτα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή» με θέμα την επίδραση των οικονομικών μέτρων και συνθηκών στις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Η έρευνα ξεκίνησε στις 24/5/10 και τα πρώτα αποτελέσματα προέρχονται από δείγμα 687 απαντήσεων στο οποίο περιλαμβάνονται 76% γυναίκες και 24% άντρες. Από αυτούς το 55% είναι άγαμοι, το 40% παντρεμένοι και το 5% διαζευγμένοι. Το μηνιαίο οικογενειακό ήταν για το 5% μικρότερο των 700 ευρώ για το 30% μεταξύ 700-1.400 ευρώ, για το 40% μεταξύ 1.400-2.800 ευρώ και για το 25% πάνω από 2.800 ευρώ.Τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο διασκέδασης έδειξαν ότι πριν από την οικονομική κρίση, το 48% υπολόγιζε τα χρήματα που ξόδευε για διασκέδαση - φαγητό, ενώ μετά την κρίση υπολογίζει το 78% το πόσο που ξοδεύει . Εξάλλου ένα σημαντικό ποσοστό (62%) περικόπτει τις εξόδους για φαγητό ενώ το 67%, μειώνει σημαντικά την παραγγελία του φαγητού από έξω (delivery). Αντίστοιχα έχουν μειωθεί και οι έξοδοι για ποτό (53%) και για καφέ (33%).Εντυπωσιακή είναι επίσης η μεταβολή του τρόπου συμπεριφοράς των Ελλήνων σε σχέση με την αγορά τροφίμων. Ενώ η χρήση λίστας για την αγορά τροφίμων από καταστήματα τροφίμων ήταν δεδομένη για το 71% πριν την κρίση, μετά την κρίση είναι δεδομένη η χρήση της για το 87%. Το εντυπωσιακότερο είναι όμως ότι πριν την κρίση μόλις το 19% δεν αγόραζε τρόφιμα εκτός λίστας, σήμερα την τηρεί πιστά το 69%.Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% του δείγματος δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί το εισόδημά του και μελλοντικά ακόμα πιο πολύ, το 17% υποστηρίζει πως μπορεί τώρα να μην έχει επηρεαστεί αλλά στο μέλλον θα επηρεαστεί, και μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί το εισόδημα του.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Το ιδανικό «σάουντρακ» για προπόνηση

Φωτογραφία
Εάν θέλετε να αποδίδει καλά η προπόνησή σας, βάλτε τη ροκ, τη χιπ χοπ ή τη r&b μουσική στη ζωή σας: ο ρυθμός τους πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στις επιδόσεις σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, την οποία πραγματοποιεί το Αμερικανικό Συμβούλιο Ασκήσεως (ΑCΕ) σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει πώς και πόσο επηρεάζει η μουσική τη γυμναστική. Οπως λέει ο επιστημονικός διευθυντής του ΑCΕ δρ Κέντρικ Μπράιαντ, αυτό που δείχνει η μελέτη είναι πως όσο πιο γρήγορο ρυθμό έχει η μουσική τόσο πιο έντονα γυμνάζεται κανείς- και μάλιστα δίχως να το καταλαβαίνει. «Η απαλή τζαζ δεν βοηθάει» λέει χαρακτηριστικά. Κατά τη μελέτη, φοιτητές άκουσαν διάφορα είδη μουσικής, ακόμα και σάουντρακ από τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες. Τα είδη της μουσικής που «ανέβαζαν» ψυχολογικά τους εθελοντές ήταν αυτά που αύξαναν περισσότερο την ένταση της προπόνησης- και όσο περισσότερο «ανέβαιναν» οι εθελοντές, τόσο πιο εύκολη τους φαινόταν η προπόνηση. Ο δρ Μπράιαντ προσθέτει ότι εξίσου σημαντικό αποδεικνύεται να γυμνάζεται κανείς ακούγοντας τραγούδια που γνωρίζει, ενώ για μέγιστα αποτελέσματα πρέπει να διαλέγει ο ίδιος τι θα ακούει. Ποια είναι όμως τα είδη της προπόνησης που ωφελούνται περισσότερο από τον ρυθμό; Κυρίως οι αεροβικές ασκήσεις, όπως η ποδηλασία, το τζόγκινγκ και το περπάτημα με γρήγορο βήμα, απαντά ο δρ Μπράιαντ. Αντιθέτως, η βάδιση περιπάτου δεν φάνηκε να επηρεάζεται- γεγονός απολύτως κατανοητό, κατά τον δρα Μπράιαντ, διότι όταν κάποιος κάνει περίπατο, θέλει να περπατάει με τον δικό του ρυθμό.

Τα γλυκά «χτυπούν» στο πάγκρεας

Φωτογραφία
Oι ενήλικοι που τρώνε πολλά γλυκά και άλλα τρόφιμα τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, προειδοποιούν ιταλοί ερευνητές.
Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 εθελοντές, το ένα τρίτο εκ των οποίων έπασχε από τη νόσο, ανακάλυψαν πως όσοι ακολουθούσαν διαιτολόγια με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν διαιτολόγια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται στο πόσο γρήγορα προκαλεί ένα τρόφιμο αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, αυξάνουν γρήγορα και απότομα το σάκχαρο. Αντιθέτως, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι φακές, η σόγια, το γιαούρτι και πολλά δημητριακά ολικής άλεσης, προκαλούν βαθμιαία και αργή αύξηση του σακχάρου.
Η έρευνα
Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος σχετίζεται μεν με τους υδατάνθρακες (στην κατηγορία αυτή ανήκουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα γλυκά), αλλά όχι με όλους. Η συνολική κατανάλωση δεν τον επηρέαζε, ενώ η υψηλή κατανάλωση φρούτων δρούσε προστατευτικά.
Αντιθέτως, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη (όπως γλυκά, καραμέλες, μέλι και μαρμελάδες) αύξανε τον κίνδυνο- και όσο περισσότερα έτρωγε κανείς, τόσο το χειρότερο.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως η λευκή ζάχαρη) σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αnnals of Εpidemiology».
Η νέα μελέτη είναι η δεύτερη εφέτος που δείχνει ότι η ζάχαρη και ο καρκίνος στο πάγκρεας σχετίζονται. Η πρώτη δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στην επιθεώρηση «Cancer Εpidemiology, Βiomarkers & Ρrevention» και κατέδειξε συσχέτιση του καρκίνου αυτού με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα για καιρό και έτσι συνήθως ανιχνεύεται όταν πια έχει εξαπλωθεί. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ειδικές προληπτικές εξετάσεις για την ανίχνευσή του. Οι έως σήμερα μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο τέτοιοι παράγοντες. Ο ρόλος της διατροφής, όμως, παραμένει ασαφής.
Την παρούσα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιδρυμα Φαρμακολογικής Ερευνας Μάριο Νέγκρι, στο Μιλάνο, οι οποίοι πήραν λεπτομερείς πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής 326 πασχόντων από καρκίνο του παγκρέατος. Μεταξύ άλλων, οι ασθενείς συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους την τελευταία διετία πριν από τη διάγνωση της ασθένειάς τους.
Κάθε ασθενής συγκρίθηκε με δύο υγιείς συνομηλίκους του, του ιδίου φύλου. Συνολικά, το ένα τρίτο των εθελοντών που ακολουθούσαν διαιτολόγια με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είχε κατά 78% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Διπλασιασμός κινδύνου
Οι εθελοντές που ακολουθούσαν διαιτολόγιο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη είχαν κατά 56% περισσότερες πιθανότητες παγκρεατικού καρκίνου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, κάθε άνθρωπος έχει 1 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει καρκίνο του παγκρέατος κάποια στιγμή στη ζωή του και το νέο εύρημα σημαίνει πως τα πολλά γλυκά σχεδόν διπλασιάζουν το ποσοστό αυτό.
Το εύρημα δεν επηρεάστηκε από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, όπως το τσιγάρο και ο διαβήτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πολλά γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου επειδήακόμα κι αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα σακχάρου- επηρεάζουν την παραγωγή από το πάγκρεας της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο, δηλαδή της ινσουλίνης.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Κάψτε θερμίδες στον κυβερνοχώρο

Αμα βλέπεις τηλεόραση παχαίνεις, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια «χτυπάνε» αριθμούς που συνήθως βλέπεις ως τελικές ταχύτητες στις Φεράρι και τις Πόρσε και η οικογενειακή γαλήνη πάει περίπατο διότι κάθε μέλος της φαμίλιας έχει διαφορετική άποψη για το ποιο κανάλι θα πρέπει να επιλεγεί.
Αν έχεις παιχνιδοκονσόλα δεν εξασφαλίζεις οικογενειακή γαλήνη, αλλά όλο και κάτι θα μπορεί να γίνει με τα παραπανίσια κιλά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.
Την εβδομάδα που πέρασε η Microsoft παρουσίασε το Kinect, μια νέα προσέγγιση στον χειρισμό της δημοφιλούς παιχνιδοκονσόλας Xbox. Ξεχάστε πια τα χειριστήρια και τους πολύπλοκους συνδυασμούς πλήκτρων που χρειάζονται για να παίξετε· το σώμα σας είναι ταυτόχρονα και χειριστήριο.
Το Kinect είναι μια συσκευή εξοπλισμένη με αισθητήρες και κάμερες, που σε συνδυασμό με το απαραίτητο λογισμικό αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του χρήστη, βάσει των οποίων προχωρά η εξέλιξη του παιχνιδιού. Η συσκευή αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του παίκτη, καταργώντας πρακτικά την ανάγκη εισαγωγής κωδικών πρόσβασης και ψευδώνυμων. Εκτός από διάφορες εφαρμογές στην ψυχαγωγία, η τεχνολογία θα μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις στο οικιακό περιβάλλον, αλλά για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμα. Το Kinect είναι η επίσημη εμπορική επωνυμία του «προγράμματος Natal» και, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, η Microsoft δηλώνει πως οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ τρεις μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου, η Sony θα ξεκινήσει τη διάθεση ενός χειριστηρίου για το PlayStation3, το οποίο φέρνει στο μυαλό τα χειριστήρια του Wii της Nintendo. Οπως φαίνεται, οι εταιρείες κατασκευής παιχνιδομηχανών έχουν πέσει στη μάχη κατά της... παχυσαρκίας. Για την οικογενειακή γαλήνη όμως προβλέπουν καμιά πρωτοβουλία;
Enhanced by Zemanta

Η σωστή διατροφή φτιάχνει την διάθεση

Η καλή διάθεση περνάει από το στομάχι! Και δεν το λέμε για να βρείτε αφορμή να αρχίσετε να «μασαμπουκιάζετε»!!

Σημασία δεν έχει η ποιότητα, αλλά η ποσότητα. Όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα, όσοι επιλέγουν διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες  εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υποτονικοί και άκεφοι, καθώς τρυπτοφάνη και σερετονίνη παράγονται στον εγκέφαλο όταν καταναλώνονται τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Αντίθετα, βοηθούν πολύ την διάθεση οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που συναντώνται σε λαχανικά, φρούτα και αμυλώδη προϊόντα ολικής αλέσεως.

Αντιρυτιδική πίτσα

Ένας διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης έχει τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Δημιούργησε μια πίτσα που μπορεί, κατά τα λεγόμενά του, να αναστείλει τη διαδικασία της γήρανσης, δημιουργώντας αναστάτωση στην ιταλική κοινωνία. Τη φόρμουλα για την συγκεκριμένη πίτσα εμπνεύστηκε ο Eygenio Luigi Lorio σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του ρεστοράν «La Fabbrica dei Sapori», Cosimo Mogavero. Το δημιούργημά τους προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση με αρκετούς ανθρώπους να την κριτικάρουν ως βεβήλωση του εθνικού τους φαγητού. Η αλήθεια είναι ότι η «primoula» πίτσα, όπως ονομάζεται, περιέχει τρεις φορές περισσότερες ίνες από την κλασική πίτσα και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ είναι φτιαγμένη από αλεύρι ολικής αλέσεως. Περιέχει συστατικά όπως ντομάτες, σκόρδο, φρέσκο κολοκύθι, βασιλικό, μανιτάρια, καρότα και σπανάκι, που έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες και καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...