Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Προσοχή στα γεύματα του καλοκαιριού

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γαστρεντερολόγοι για τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι.
Αιτία είναι η αλλοίωση των τροφίμων εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και της ανεπαρκούς συντήρησής τους.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η έντονη ζέστη ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, ενώ την ίδια στιγμή μάς κάνει να καταφεύγουμε συχνά σε κρύα πιάτα, όπως σαλάτες ζυμαρικών και ρυζιού που δεν έχουν ζεσταθεί καλά πριν από την κατανάλωσή τους, όπως ένα μαγειρεμένο πιάτο. Απειλή για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν και τα κακώς συντηρημένα γεύματα που μεταφέρουμε και καταναλώνουμε εκτός σπιτιού, για παράδειγμα στην παραλία ή σε ένα πικνίκ.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι προφυλάξεις που θα πρέπει να παίρνουμε για ένα απολαυστικό γεύμα στην εξοχή χωρίς… παρενέργειες; Οι ειδικοί δίνουν έμφαση πρώτα απ’ όλα στην τήρηση των συνηθισμένων κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά την προετοιμασία των γευμάτων. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να τοποθετούμε χωριστά τα ωμά και τα ψημένα τρόφιμα, όπως επίσης να μην προετοιμάζουμε από πολύ νωρίς τα φαγητά, να τα βάζουμε γρήγορα στο ψυγείο και να τους δίνουμε χρόνο να κρυώσουν καλά πριν τα τοποθετήσουμε για μεταφορά σε ισοθερμικές σακούλες.

Ακόμα, θα πρέπει να αποφεύγουμε να συντηρούμε για πολύ καιρό τα φαγητά, αφού ακόμα και μέσα στο ψυγείο αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί που τα αλλοιώνουν. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τρόφιμα όπως το ρύζι, τα αλλαντικά και τα τυριά ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών, ενώ την ίδια στιγμή η χαμηλή οξύτητα του λαδιού και του ξιδιού δεν εγγυώνται ότι δεν αναπτύσσονται μικρόβια.

Καθοριστικοί παράγοντες για τη συντήρηση των τροφίμων είναι η περιεκτικότητά τους σε νερό και η οξύτητά τους. Για παράδειγμα, τα ξερά μπισκότα θεωρούνται πιο ασφαλή τρόφιμα, αφού η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νερό δεν επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. Αντιθέτως, οι κρέμες, οι σάλτσες και τα πολύ επεξεργασμένα πιάτα είναι πιο εύκολο να αλλοιωθούν, καθότι έχουν υποβληθεί σε μεγάλη επεξεργασία και έχουν χάσει τη σταθεροποιητική οξύτητά τους.

ΠΗΓΗ: ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...