Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Θερμοκρασία δωματίου και αϋπνία συμβάλλουν στην παχυσαρκία

Παράγοντες μάλλον απρόσμενοι, όπως η υψηλή θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων τον χειμώνα και η χρόνια έλλειψη ύπνου, πέρα από την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης, παίζουν ρόλο στο πόσο μπορεί να παχύνει κάποιος, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορίνο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν επί έξι χρόνια την εξέλιξη του βάρους περίπου 1.300 μεσήλικων ατόμων, από τους οποίους οι 103 έγιναν παχύσαρκοι σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Αναζητώντας την επίδραση διάφορων περιβαλλοντικών παραγόντων, οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, βρήκαν ότι για κάθε ώρα πρόσθετου ύπνου, οι πιθανότητες να γίνει κάποιος παχύσαρκος, μειώνονταν κατά 30%. Από την άλλη, οι άνθρωποι που ήθελαν να ζουν σε δωμάτια με πολλή ζέστη τον χειμώνα και το φθινόπωρο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, σε σχέση με όσους δεν ανέβαζαν γενικά τον θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, όπως αναμενόταν, όσο πιο συχνά έτρωγαν σε εστιατόρια οι άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, τόσο αύξανε ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Τέλος, όσον αφορά τη διατροφή, όσοι κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλού σακχάρου στο αίμα, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές, πάντως, διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως αν κάποιος κατεβάσει τη θερμοκρασία ή κοιμάται παραπάνω, θα μείνει αδύνατος ή θα αδυνατίσει, θα μπορούσε όμως κάποιος να πειραματιστεί (αν μη τι άλλο θα πληρώνει λιγότερο πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα!).

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το υπερβολικό πάχος με τη χρόνια αϋπνία (λιγότερες από έξι ώρες ύπνου το βράδυ). Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωματική άσκηση παραμένει η καλύτερη μέθοδος απώλειας κιλών, σε συνδυασμό με προσεκτική διατροφή
real.gr

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ολική επαναφορά ομορφιάς!

Οι μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές σας και οι τροφές με ευεργετικές ιδιότητες υπόσχονται ανανέωση τώρα!

O Φίλιππος ήταν ένα ψηλό και γοητευτικό αγόρι που με φλέρταρε ένα καλοκαίρι στην Κίμωλο πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια. 


Η σχέση μας κράτησε όσο και οι καλοκαιρινές διακοπές και οι λεπτομέρειες έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν στο μυαλό μου. 


Εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως είναι ότι με θαύμαζε για τη λαμπερή επιδερμίδα μου κι εγώ χωρίς ενοχές φορούσα το στενό μου φόρεμα για να τον συναντήσω. Τον φέρνω στον νου μου κάθε φορά που κοιτάζομαι στον καθρέφτη με ηθικό πεσμένο από την κούραση και το άγχος. Πού πήγε εκείνο το κορίτσι που ακτινοβολεί στις διακοπές; Γιατί... μαραζώνει στην πόλη;

Το πρώτο βήμα για να υποδεχτείτε τον υπέροχο εαυτό σας είναι να τον αποδεχθείτε! Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε κι εσείς. Οι μικρές ατέλειες είναι που σας κάνουν μοναδικές και οι μικρές διατροφικές ατασθαλίες φυσικά επιτρέπονται. Είναι μέρος της χαράς της ζωής. Αρκεί ως επί το πλείστον να επιλέγετε για την καθημερινή διατροφή σας τις τροφές που ταιριάζουν στον οργανισμό σας, ώστε να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας και να χαμογελάσετε ξανά στη θέα του προσώπου σας που ακτινοβολεί λάμψη και ζωντάνια. Α, και κάτι ακόμη! Οι δώδεκα συμβουλές που ακολουθούν είναι τεσταρισμένες και αποδεδειγμένα πετυχημένες. Αφήστε στην άκρη τις δικαιολογίες και δοκιμάστε να… 

1. Φάτε κι άλλο σολομόΤο ροζ χρώμα στον σολομό προέρχεται από την ασταξανθίνη, την ίδια ουσία που μας προσφέρει προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και στις ρυτίδες. Επίσης, ο σολομός συντελεί στην τόνωση του μυϊκού ιστού και του μυαλού και παράλληλα βοηθά την τόνωση του περιγράμματος του προσώπου. 

2. Κάντε απολέπισηΚαι μάλιστα με φυσικό τρόπο, γλιτώνοντας έτσι τα έξοδα για την αγορά ενός scrub! Βρέξτε το πρόσωπό σας και κάντε για περίπου τρία λεπτά μασάζ με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας λίγη λευκή ζάχαρη και αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και απλώστε ενυδατική κρέμα. 

3. Διώξτε τις τοξίνες με φυσικό τρόπο Τρίψτε την επιδερμίδα σας με βούρτσα σώματος από φυσική τρίχα ή λούφα. Ιδανικά, ξεκινήστε από τα πόδια για να καταλήξετε στο στέρνο, αποφεύγοντας την περιοχή του στήθους. 



4. Ξεκουράστε τα πόδια σαςΣας αρέσουν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια; Είστε πολλές ώρες όρθια στη δουλειά; Περπατάτε πολύ; Αν το βράδυ νιώθετε τις πατούσες σας να καίνε, ανακουφίστε τα πόδια σας με ένα φυσικό ποδόλουτρο. Προσθέστε σε ζεστό νερό μισή κούπα άλατα μαγνησίου, ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα και από δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου και αιθέριο έλαιο κόλιανδρου. Απολαύστε το ποδόλουτρο για δεκαπέντε λεπτά. 

5. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμαΕίναι η πιο σημαντική κίνηση που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, εκτός του ότι προστατεύετε τη στοματική σας υγιεινή. Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, η καθημερινή χρήση του νήματος μειώνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας, διαβήτη, οστεοπόρωσης και λοιμώξεων του αναπνευστικού. Κι όλα αυτά απομακρύνοντας τα βακτήρια που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια. 

6. Απολαύστε όλη μέρα δροσερή αναπνοήΔώστε έμφαση στα «καθαρά» φαγητά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, περιορίστε παράλληλα τα γαλακτοκομικά και τότε θα «εκπέμπετε» δροσιά! 

7. Σηκώνετε όλη μέρα τα χέρια… ψηλά! Σας απασχολεί η άσχημη μυρωδιά της μασχάλης σας; Επιλέγοντας ένα φυσικό αποσμητικό που περιέχει έλαιο τεϊόδεντρου ή μαγειρική σόδα θα έχετε την καλύτερη προστασία. Παράλληλα, για να «καθαρίσετε» το σώμα σας εσωτερικά, οφείλετε να αποτοξινώσετε το συκώτι σας. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σκουροπράσινα λαχανικά και 300mg εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου την ημέρα θα βοηθήσουν. 

8. Προτιμήστε βιολογικά προϊόνταΟσο κι αν πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, μεγάλο ποσοστό από τα λιπάσματα και τα παρασιτοκτόνα παραμένει στην επιφάνειά τους. Ακόμη κι αν τα ξεφλουδίσουμε (χάνοντας μεγάλο μέρος από τις βιταμίνες του φλοιού), ένα μέρος των χημικών παραμένει. Η λύση; Βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Ξεχωρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πιο δύσκολο να μολυνθούν (σπαράγγια, μπρόκολο, κίουι, παπάγια, αβοκάντο, κρεμμύδια, ανανάς, μπανάνες, καλαμπόκι, μάνγκο, μπιζέλια) και αγοράστε οργανικά μήλα, κεράσια, ροδάκινα, σταφύλια, αχλάδια, σπανάκι, σέλερι, νεκταρίνια, πατάτες, φράουλες. 

9. Τηρείτε τη συμβουλή «τρώμε αλλά με μέτρο»Προσέχετε τη διατροφή σας όλη την εβδομάδα, αλλά ξεφεύγετε όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα δεν θα ξεστρατίσετε από τον στόχο σας, που δεν είναι άλλος από το να φροντίσετε τη σιλουέτα σας. Πρώτον, βαθμολογήστε το πόσο πεινάτε και σταματήστε το φαγητό όταν νιώσετε ικανοποίηση κι όχι κορεσμό. Δεύτερον, ξεκινήστε το γεύμα σας τρώγοντας πρωτεΐνη, καθώς είναι εκείνη που «κλείνει» τον μηχανισμό που ενεργοποιεί την πείνα στον οργανισμό. Αποφύγετε το ψωμί και πείτε «ναι» σε ένα πρώτο πιάτο που περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά. 

10. Δώσετε ώθηση στην ερωτική ζωή σαςΑν το ερωτικό ενδιαφέρον σας έχει μειωθεί, ένα κοκτέιλ βιταμινών υπόσχεται να σας επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα. Προτιμήστε τη βιταμίνη Β και Ε, τα αντιοξειδωτικά βιοφλαβονοειδή που βρίσκονται σε κόκκινα φρούτα, όπως τα σταφύλια, οι φράουλες και τα βατόμουρα, και τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά Ω3, όπως ο σολομός. 

12. Προστατευτείτε από τον ήλιο Μπορεί η ακτινοβολία του ήλιου να μας τρομάζει, ωστόσο έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι περισσότερα περιστατικά καρκίνου του δέρματος οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό παρά στην ακτινοβολία. Γι' αυτό απολαύστε τον ήλιο με μέτρο και την κατάλληλη αντηλιακή προστασία. Αποκτήστε τέλειο χρώμα ενισχύοντας τη διατροφή με βιταμίνη C και ασταξανθίνη, που θα βρείτε στον σολομό, στις γαρίδες και στο πράσινο τσάι. 

Δείτε την άσκηση με άλλο μάτιΟι καλές διατροφικές συνήθειες είναι το πρώτο βήμα, ασφαλώς όμως δεν αρκούν για την καλυτέρευση της ζωής μας. Η σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Αν όμως το γυμναστήριο και οι ασκήσεις στα όργανα σας φαίνονται βαρετή ρουτίνα, βγείτε έξω και γυμναστείτε τρέχοντας, κάνοντας ποδήλατο, φορώντας πατίνια ή απλώς περπατώντας γρήγορα. 

Το «κλειδί» είναι η θετική σκέψηΟσο κι αν το άγχος μας έχει κατακλύσει, στην πραγματικότητα είναι στο χέρι μας να πείσουμε τον εαυτό μας ότι όλα θα πάνε καλά. Το μυστικό είναι να μην ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε συχνά φράσεις όπως «όλα στο τέλος θα γίνουν όπως πρέπει» ή «είμαι πιο δυνατή από όσο νομίζω». Τα κύτταρά μας καταγράφουν τα θετικά και τα αρνητικά μηνύματα, σε τέτοιο βαθμό που το DNA μας αντιδρά ανάλογα. Ας αναλάβουμε λοιπόν δράση εκφράζοντας με τον κατάλληλο τρόπο αυτά που νιώθουμε. Με τον καιρό τόσο το σώμα όσο και το μυαλό θα αντιδρούν με θετικό τρόπο σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα, δίνοντάς μας τη δύναμη να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ζωής.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Δίαιτα Vs Ομορφιά: σημειώσατε 1

Έχετε σκεφτεί ποτέ σοβαρά τις επιπτώσεις στο δέρμα μας από τις διάφορες δίαιτες που συνηθίζουμε να κάνουμε

Οι δίαιτες μπορεί να βλάψουν σοβαρά την ομορφιά και, συγκεκριμένα, την επιδερμίδα μας, όπως επισημαίνει μια σειρά από δερματολόγους και διατροφολόγους:


Δίαιτα χαμηλών θερμίδων: Τέτοιες δίαιτες που στερούν από τον οργανισμό την κατανάλωση υγεινών τροφών που μας βοηθούν να πάρουμε τις απαιτούμενες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα κ.ά, παρεμποδίζουν τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων και βιταμινών, τόσο απαραίτητα για τη δημιουργία και διατήρηση του κολλαγόνου. Έτσι, το δέρμα μας μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του και να γίνει εξαιρετικά ξηρό, κάνοντάς μας να φαινόμαστε πολύ μεγαλύτερες από όσο είμαστε.

Δίαιτα του κόκκινου χαλιού: Τέτοιου τύπου ακρότητας δίαιτες αστέρων του Χόλιγουντ, που συνίστανται στην κατανάλωση υγρών (αλατόνερο το πρωί, ένα αφέψημα από χυμό λεμονιού, νερό, σιρόπι από σφένδαμο και πιπέρι καγιέν κατά τη διάρκεια της μέρας και ένα καθαρτικό τσάι το βράδυ) μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, αλλεργικές αντιδράσεις ή και συμπτώματα ακμής, μιας και το δέρμα στρεσάρεται έντονα από την έλλειψη ισορροπημένης διατροφής.
Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλής σε υδατάνθρακες: Η έλλειψη υδατανθράκων “επιτίθεται” στα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της κυτταρικής δομής, καθώς και της υγρασίας και της απαλότητας του δέρματος.

Extreme δίαιτα χαμηλών λιπαρών: Τέτοιες δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα με συνέπεια να καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία, που δίνουν τροφή στο δέρμα.

Δίαιτα του junk food: Πρόκειται για τη δίαιτα του καθηγητή Mark Haub, ο οποίος επεσήμανε ότι το χάσιμο βάρους έχει να κάνει με την πρόσληψη θερμιδών και όχι τη διατροφή, αντικαθιστώντας 2 γεύματα της ημέρας με Oreos, Doritos κ.ά. και, όντως, είχε αποτέλεσμα. Ωστόσο, τέτοιες δίαιτες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος για αποτοξίνωση (και ειδικά του συκωτιού) και αυξάνουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

Δίαιτα της μεσογειακής διατροφής: Η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ψαριών και ελαιολάδου της μεσογειακής διατροφής στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία, που τρέφουν το δέρμα, κάνοντας το λαμπερό και σφριγηλό.

Δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς: Οι ολιγοήμερες αυτές δίαιτες 3 έως 7 ημερών αφορούν στην κατανάλωση χυμών από λαχανικά και φρούτα για την αποτοξίνωση του σώματος. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν οι χυμοί να περιλαμβάνουν και τη φλούδα των φρούτων και λαχανικών, καθώς εκεί βρίσκονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά, που διασφαλίζουν την υγεία της επιδερμίδας μας.

Δίαιτα χορτόσουπας: Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην κατανάλωση μιας σούπας από λάχανο, επιτρέποντας παράλληλα την κατανάλωση μερικών φρούτων και λαχανικών. Έχει τις ίδιες συνέπειες με τη δίαιτα χαμηλών θερμιδών, αλλά μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση από την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αλατιού της σούπας.

Ογκομετρική δίαιτα: Η ογκομετρική δίαιτα στην οποία καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως φρούτα, λαχανικά, σούπες, παρέχει τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά και λειτουργεί ευεργετικά για την επιδερμίδα.

http://modusvivendipilates.wordpress.com/
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά!

Σούπερ βακτηρίδια τα οποία δυνάμωσαν «τρώγοντας» αντιβιοτικά απειλούν την υγεία μας.
Μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε (Ιανουάριος 2011) στο έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Foodborne Pathogens and Disease καταδεικνύει ότι τα παραγωγικά ζώα στη χώρα μας -και όχι μόνον- «ντοπάρονται» με μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών με συνέπεια ορισμένα στελέχη βακτηρίων να έχουν γίνει ιδιαιτέρως ανθεκτικά στα συγκεκριμένα φάρμακα.Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν δείγματα κρέατος ή κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ντόπιων τροφίμων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι το κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, την υγεία μας.Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα",ο κίνδυνος, σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου είναι να προσβληθεί ο καταναλωτής από σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην υπάρχει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, καθώς τα στελέχη των βακτηρίων έχουν γίνει πια ιδιαίτερα ανθεκτικά.
Η ταυτότητα της έρευνας
Ειδικότερα, οι επιστήμονες, σε μια περίοδο τριών ετών, ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο) καθώς και επεξεργασμένα δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. φιλέτα γαλοπούλας, σαλάμι,, κιμά από γέμιση φαγητών και φέτες ψητού μοσχαριού). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από τα ανεπεξέργαστα δείγματα εξετάστηκαν ως προς την ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ανθρώπους.Συνολικά απομονώθηκαν 157 στελέχη κολοβακτηριδίου (Escherichia coli), 25 γερσίνια (Yersinia enterocolitica), 57 σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), 57 εντεροκόκκου (Enterococcus spp.), 4 σαλμονελλών (Salmonella spp) και 3 καμπυλοβακτηριδίου (Campylobacter jejuni). Από αυτά, πολύ μικρό ποσοστό βρέθηκε ευαίσθητο στα αντιβιοτικά.Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα στελέχη κολοβακτηριδίου (E. Coli) απομονώθηκαν σε κοτόπουλα είχαν υψηλή αντίσταση ακόμη και στα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη όπως είναι η αντιβιοτική ουσία σιπροφλοξασίνη. Τα στελέχη σταφυλοκόκκου (S. Aureus) από το αιγοπρόβειο κρέας είχε αντίσταση στην κλινδαμυκίνη ενώ από το χοιρινό στην ουσία σιπροφλοξασίνη. Από τους εντεροκόκκους περισσότεροι από 20% βρέθηκαν ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη.Αντίστοιχα, τα περισσότερα βακτήρια (60%) που απομονώθηκαν στο αιγοπρόβειο κρέας παρουσίασαν αντίσταση στη νιτροφουραντοΐνη. Τα βακτήρια από το χοιρινό κρέας αλλά και στο κοτόπουλο είχαν αντίσταση στην τετρακυκλίνη (62.5%) ενώ από το αιγοπρόβειο κρέας στην αμινογλυκοσίδη. Υψηλή αντίσταση στην αμπικιλλίνη παρατηρήθηκε σε γερσίνιες ενώ όλα τα καμπυλοβακτηρίδια που απομονώθηκαν βρέθηκαν ανθεκτικά τόσο στην αμπικιλλίνη όσο και στις ουσίες κεφαλοθίνη και σεφουροξίμη.Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (2010), για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρονται αντοχές του κολοβακτηριδίου το οποίο απομονώνεται σε κοτόπουλα οι οποίες φθάνουν στο 44% για ορισμένα αντιβιοτικά, ενώ οι αντίστοιχες αντοχές κολοβακτηριδίου από χοιρινά φθάνουν το 68%.

Ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών
Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά. Υπάρχει λύση; Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι "η μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ". Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνη και την κυρία Παπαδοπούλου. Όπως αναφέρει «τα βακτήρια έχουν καταπληκτικές ικανότητες προσαρμογής που εμείς δεν τις έχουμε. Έχουν τη δυνατότητα να επιζούν σε ακραίες συνθήκες ζωής και στα πλέον αντίξοα περιβάλλοντα όπου εμείς δεν μπορούμε να επιζήσουμε. Πιστεύω οτι παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών για μη θεραπευτικούς λόγους, ήδη έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία φυσικά θα συνεχίσουν να... κυκλοφορούν ανάμεσα μας».Πάντως, πολλές τροφικές μολύνσεις δεν χρήζουν ιδιαίτερης θεραπείας, ωστόσο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

epirusgate.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...