Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η δίαιτα του παγωτού

Το παγωτό που θα ωφελεί την υγεία μας, προσφέροντας στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα θα μας βοηθά να χάσουμε κιλά, ετοιμάζουν πυρετωδώς αμερικανοί επιστήμονες.

Το συγκεκριμένο παγωτό θα περιέχει διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά που θα προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προβιοτικά που βοηθάνε στην πέψη.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ελένη Μενεγάκη: Η δίαιτα που ακολουθεί για να χάσει τα κιλά των διακοπών

Η Ελένη Μενεγάκη, μπορεί όλο το χειμώνα να προσέχει αυστηρά τη διατροφή της, δυο μήνες το καλοκαίρι όμως βάζει στην άκρη τη δίαιτα και… το ρίχνει έξω!

Τι διατροφικό πρόγραμμα όμως ακολουθεί η «ωραία Ελένη» ώστε να επανέλθει στα κανονικά της κιλά;

Η παρουσιάστρια εφαρμόζει τη γνωστή «5 Factor Diet» την οποία ακολουθούν και πολλές stars του Hollywood.

Πρόκειται για τη δίαιτα που επιτρέπει σε όποιον την κάνει, μια φορά την εβδομάδα, να τρώει ότι και όσο θέλει ενώ τις υπόλοιπες ημέρες πρέπει να καταναλώνει 5 γεύματα τη μέρα, κάθε συνταγή πρέπει να μην έχει πάνω από 5 συστατικά και η διάρκειά της να είναι 5 εβδομάδες.

 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μπισκότα και κέικ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου!

Οι γυναίκες που συστηματικά τρώνε μπισκότα, κέικ ή γεμιστά τσουρέκια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στη μήτρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσες καταναλώνουν τέτοιου είδους γλυκά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έχουν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου σε σύγκριση με όσες σπανίως τα αγγίζουν.

Όσες, δε, τα καταναλώνουν συχνότερα από τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου.

Τα καλά νέα είναι πως η μέση γυναίκα έχει 1 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει κάποια στιγμή καρκίνο στη μήτρα – και οι προαναφερθείσες αυξήσεις σημαίνουν πως αυτές οι πιθανότητες γίνονται 1,32 στις 100 και 1,42 στις 100 αντιστοίχως.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Πώς να χάστε τα κιλά των διακοπών

Αν το καλοκαίρι μας αφήνει εκτός από καλές αναμνήσεις και μερικά περιττά κιλά, σπεύσατε να λάβετε τα μέτρα σας, γιατί τα 3 και 4 επιπλέον κιλά των διακοπών, μπορεί να εδραιωθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Ο ψυχολογικός παράγοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, παίζει σημαντικό ρόλο. Η ψυχολόγος, Έλια Παπαμαύρου, ειδική σε θέματα διατροφής, εξηγεί ότι η ψυχολογία καθοδηγεί το στομάχι και όχι το αντίθετο.
Στις διακοπές, το σώμα χαλαρώνει από την καθημερινή ρουτίνα και «αφήνεται» στις μικρές γευστικές απολαύσεις, με τη δικαιολογία ότι δεν γίνονται κάθε μέρα. Το σώμα ξεχνιέται και η ζυγαριά γέρνει προς τα... δεξιά. 
Η περίοδος των διακοπών δικαιολογεί μικρές ή μεγαλύτερες «παρασπονδίες», όπως επισημαίνουν ακόμη και οι ειδικοί.
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δύο διατροφολόγοι, παραδέχτηκαν ότι και οι ίδιοι πήραν κιλά στις καλοκαιρινές διακοπές και δίνουν τις συμβουλές τους για το πώς οι
ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαλλαγούν από παραπανίσιο βάρος, αντιμετωπίζοντας την όλη διαδικασία αισιόδοξα.
Η Κάλλια Γιανιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, υπεύθυνη του Διαιτολογικού Επιστημονικού Κέντρου «Σώμα Υγιές», δίνει το δικό της πρόγραμμα για έναν υγιή τρόπο απώλειας κιλών.
Ειδικότερα, συμβουλεύει ότι για να χαθούν τα ένα με δύο περιττά κιλά, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα ήπιο πρόγραμμα υποθερμιδικής διατροφής (1.400 θερμίδες), αυξάνοντας παράλληλα τη φυσική δραστηριότητα για χρονικό διάστημα περίπου 3 εβδομάδων. 
Έτσι προτείνει ταυτόχρονα με τη σωστή διατροφή ο ενδιαφερόμενος, να κάνει για μία ώρα γρήγορο περπάτημα, πέντε φορές την εβδομάδα. Επίσης, συμβουλεύει ότι τα γεύματα πρέπει να γίνονται κάθε 2 με 3 ώρες, ώστε να ελέγχετε η όρεξη.
Ενδεικτικά το πρωινό μπορεί περιλαμβάνει, γάλα με δημητριακά ή ταχίνι. Το μεσημεριανό να είναι μία μερίδα εστιατορίου ενός φαγητού της μεσογειακής κουζίνας, μαζί με ένα μπολ σαλάτα. Το ενδιάμεσο γεύμα, μπορεί να είναι ένα φρούτο ή μία μπάρα δημητριακών, ενώ το βραδινό θα πρέπει να είναι πολύ πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό. 
Επιπλέον, όπως λέει η κ. Γιανιτσοπούλου, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνονται 8 με 10 ποτήρια νερό, καθώς είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών. 
Ο Τάσος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονικός διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος Nutrimed, παραδέχεται πως για τον ίδιο, η μετά διακοπών άνοδος στη ζυγαριά είχε μία ιδιαιτερότητα συνειδησιακού χαρακτήρα, καθώς ο δείκτης της έθεσε υπό αμφισβήτηση την επαγγελματική του ακεραιότητα.
Το πρόγραμμα για την επιτυχή απώλεια βάρους που προτείνει, είναι να μην ακολουθούνται αυστηρές αποτοξινώσεις (μόνο σαλάτες ή μόνο σούπες). Όπως λέει, η εμπειρία του τον δίδαξε ότι, χάνοντας μέσα σε μία εβδομάδα 3 με 4 κιλά, όχι μόνο αυτά επανέρχονται, αλλά τις περισσότερες φορές επιστρέφουν και διπλάσια, καθώς η στέρηση συχνά συνοδεύεται από επιβραβευτική ή και στερητική υπερφαγία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να χάνονται περισσότερα από 1 κιλό την εβδομάδα. «Σκεφτείτε για ποιον λόγο θέλετε να χάσετε τα 3 με 4 κιλά των διακοπών και απαντήστε στα κίνητρα σας», λέει. 
Ο κ. Παπαλαζάρου προτείνει ένα ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα:
Πρωινό1 ποτήρι ημίπαχο γάλα
3 κουταλιές σούπας (κ.σ) μούσλι
Μία κ.σ. σταφίδες
3-4 καρύδια
ΔεκατιανόΜία τυρόπιτα
Μεσημεριανό Μια μερίδα γεμιστά (χωρίς πατάτες), δύο φέτες ψωμί και ένα (μέτριο) μπολ
πράσινη σαλάτα.
Απογευματινό
1 φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών.
Βραδινό Ένα ντάκο (1 παξιμάδι, 1 μεσαία ντομάτα, 2 κουταλιές cottage, 1 κουταλιά
κάππαρη). 
Σημαντικό, σύμφωνα με την ψυχολόγο, Έλια Παπαμαύρου, είναι να βρεθεί η δίαιτα
που δεν θα στερήσει τίποτα από τον οργανισμό, καθώς η στέρηση οδηγεί μετά σε
υπερφαγία και ψυχολογικά υπάρχει άρνηση για τη δίαιτα. 
TA NEA

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

10 super τροφές που θα τονώσουν το μυαλό σας

Δέκα τρόφιμα που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως δίνουν ώθηση στη νοητική σας ενέργεια. Χρειάζεται... το μυαλό σας μία ώθηση, μετά από ένα μακρύ και δύσκολο πρωινό στο γραφείο; Χρειάζεται να επικεντρώσετε το μυαλό σας αφού το παρακάνατε όταν βγήκατε έξω χθες το βράδυ; Τότε γιατί να μην δοκιμάσετε αυτά τα superfoods που θα ενισχύσουν το μυαλό σας και είναι εγγυημένα πως θα σας τονώσουν.

1. Λιπαρά ψάρια
Λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ω3 που είναι σημαντικά για την καλύτερη λειτουργία του μυαλού σας, ενώ βελτιώνουν τη νοητική σας δύναμη και εγρήγορση.
2. Βατόμουρα
Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θεωρούνται πως βοηθούν να φτιάξετε υγιής συνδέσμους ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα βατόμουρα θεωρούνται ευρέως μία από τις πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν, με αυτές τις μικρές ζουμερές απολαύσεις να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν να βελτιώσετε το καρδιοαγγειακό σας σύστημα όπως και το μυαλό σας.
3. Μαύρη σοκολάτα
Είναι αλήθεια. Η σοκολάτα μπορεί να σας κάνει καλό! Η μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο) έχει διάφορες ουσίες που μπορούν να τονώσουν το μυαλό σας, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα καφεΐνης για να σας κρατάει σε εγρήγορση. Επίσης θα στείλει τη σεροτίνη σας στα ύψη, έτσι μπορείτε να είστε χαρούμενοι όλες αυτές τις μεγάλες, βαρετές ημέρες στο γραφείο
4. Κάρι
Αυτό το βασικό προϊόν της Ινδικής και Ταϊλανδέζικης κουζίνας συχνά περιέχει δυνατά μπαχαρικά που είναι γνωστά πως περιορίζουν τη φλεγμονή. Εκτός όλων αυτών, έρευνες σε ζώα έχουν δείξει πως η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κάρι- είναι αποτελεσματική στο να εξαφανίζει την πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδή πλάκα, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα.
5. Μπρόκολο
Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους μπορεί να φώναζε την απέχθειά του για το τόσο δυσφημισμένο φαγητό, αλλά είναι γνωστό πως αυξάνει τη δύναμη του μυαλού. Το μπρόκολο, πράσινα λαχανικά όπως είναι η λαχανίδα, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά όπως είναι η βιταμίνη C, όπως και φυτικές ενώσεις καροτινοειδών που προστατεύουν το μυαλό.
6. Σπόροι
Σπόροι όπως της κολοκύθας περιέχουν πολλά από εξαιρετικά μεταλλικά στοιχεία που τονώνουν το μυαλό όπως το ψευδάργυρος και μαγνήσιο.
7. Φαγητά ολικής αλέσεως
Ακολουθώντας μία πλούσια σε φαγητά ολικής αλέσεως δίαιτα, έχει αποδειχθεί πως αυτό αυξάνει τη νοητική λειτουργία. Μία πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε πως οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη του φολικού οξέως, της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης Β6 (όλες βρίσκονται στα ολικής αλέσεως) ήταν σαφέστατα οι καλύτερες στο να θυμηθούν πληροφορίες από εκείνες που δεν το έκαναν.
8. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό για τη διατήρηση ενός υγιούς μυαλού.
9. Πράσινο και μαύρο τσάι
Ένα φρεσκοφτιαγμένο φλιτζάνι τσαγιού είναι μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που είναι σπουδαία για να τονώνει το μυαλό σας. Ωστόσο, το τσάι περιέχει φυσικά καφεΐνη, γι' αυτό αποφύγετε να πιείτε περισσότερα από δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα.
10. Νερό
Το να είστε ενυδατωμένοι είναι ζωτικής σημασίας αφού κάθε κύτταρο του σώματός σας χρειάζεται νερό για να αναπτύσσεται. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που είναι καλά ενυδατωμένοι καταφέρνουν σαφέστατα καλύτερα σκορ σε τεστ ευφυΐας, συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν αρκετό νερό.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η σωστή διατροφή βελτιώνει τη γονιμότητα των ανδρών


Οι άνδρες που τρώνε υγιεινές τροφές, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν και πιο υγιές σπέρμα, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, που αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διατροφής για την ανδρική γονιμότητα.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Μούρθια, υπό τον δρ. Jaime Mendiola, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Fertlitiy and Sterility", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

"Μια υγιής και ισορροπημένη δίαιτα δεν είναι σημαντική μόνο για την αποφυγή ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη ή υπέρταση, αλλά επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας", σύμφωνα με τον Mendiola.

Άλλες μελέτες είχαν και στο παρελθόν επισημάνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ορισμένων τροφών και στην ανδρική γονιμότητα. Σε προηγούμενη έρευνά τους, οι ίδιοι ισπανοί ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι οι άνδρες που τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, καθώς επίσης λιγότερα λαχανικά και φρούτα, είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Η χορτοφαγία και τα οφέλη της


Πολλές μελέτες εκθειάζουν τη μη κατανάλωση κρέατος στο διαιτολόγιο μας. Έτσι σε μελέτες που έγιναν σε χορτοφάγους βρέθηκε ότι αυτοί καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, περισσότερους υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, καθώς φυσικά και πολύ περισσότερη βιταμίνη C, E και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Για αυτό ακριβώς το λόγο οι χορτοφάγοι να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και συνεπώς να κινδυνεύουν λιγότερο από παχυσαρκίας, να εμφανίζουν καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ στο αίμα. Χαμηλότερη πίεση και λιγότερα ποσοστά καρδιοαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και διαφόρων μορφών καρκίνου κυρίως προστάτη και εντέρου.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association) αναφέρεται ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (που προκαλούν καρδιακή προσβολή), υψηλή πίεση αίματος και σακχαρώδη διαβήτη.

Επίσης η χορτοφαγική δίαιτα φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής καθώς μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση κρέατος με αυξημένη θνησιμότητα.

Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της χορτοφαγίας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Έτσι ενώ η μέση κατανάλωση διαιτητικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ./ μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη) τα 30γραμ./μέρα, παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γραμ./μέρα.

Είναι γνωστό πως οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτινοειδή (β-καροτίνη, λικοπίνη, λουτείνη κα), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, κατεχίνες κα) και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ανάλογα με το είδος χορτοφαγίας και τον αντίστοιχο αποκλεισμό τροφίμων, μπορεί εύκολα να δημιουργηθούν διατροφικές ελλείψεις. Είναι κατανοητό, λοιπόν, πως ακόμη και ένας τέτοιος ωφέλιμος τρόπος ζωής απαιτεί την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση ώστε να γευτούμε μόνο τα οφέλη του.

Πηγή: nutrimed.gr
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Πώς καταπολεμάται η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία σήμερα τείνει να εξελιχθεί σε μια νέα πανδημία. Είναι το τίμημα της ευζωίας και της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών κάθε κοινωνίας.

Η παχυσαρκία κατά κανόνα έχει σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής. Πολύ μικρό ποσοστό της παχυσαρκίας, ίσως λιγότερο του 5% έχει σχέση με σοβαρές ορμονικές διαταραχές ή τη σύνθεση των γονιδίων κάθε ατόμου.

Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η παχυσαρκία δεν αποτελεί μέρος του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου είναι σχετικά καλοήθης. Δηλαδή, εάν η παχυσαρκία δεν συνοδεύεται από σακχαρώδη διαβήτη ή υπερχοληστεριναιμία ή από αρτηριακή πίεση τότε δεν είναι τόσο καταστροφική. Αυτό όμως δεν αποτελεί τον κανόνα. Αποτελεί την εξαίρεση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων πάσχει από διαβήτη, όπως και ένας διαβητικός εάν δεν ρυθμίζει σωστά το σάκχαρό του, κατά κανόνα γίνεται παχύσαρκος. Έτσι ο εναγκαλισμός της παχυσαρκίας με το διαβήτη αποδεικνύεται ένας ιδιαίτερα καταστροφικός εναγκαλισμός. Ο μεν διαβήτης καταστρέφει τις αρτηρίες και θεωρείται η 8η κατά σειρά αιτία καρδιολογικού θανάτου, η δε παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει 2 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πώς όμως μπορείτε να σταματήσετε αυτό τον θανατηφόρο εναγκαλισμό παχυσαρκίας και διαβήτη;

Πρόσφατα, ο Εθνικός Οργανισμός Χειρουργικής κατά της Παχυσαρκίας στην Αγγλία ανακοίνωσε ότι με χειρουργικές επεμβάσεις του τύπου της γαστρικής παράκαμψης ή της γαστρικής περίδεσης πέτυχε κατά 60% ελλάτωση του επιπλέον βάρους και 50% ελλάτωση του σακχαρώδους διαβήτη.

Η ανακοίνωση αυτή άνοιξε ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων κατά πόσο η χειρουργική έχει θέση στο θέμα της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και αν έχει σε τι σειρά προτεραιότητας τίθεται. Ειδικότερα ανακοινώθηκε επί 1.421 χειρουργημένων οι 379 είχαν τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη πριν την εγχείρηση, ενώ μετά 1 χρόνο οι διαβητικοί ελλατώθηκαν στους 188. Επίσης διαπιστώθηκε βελτίωση της υπέρτασης και της ικανότητας προς άσκηση όλων των χειρουργημένων ασθενών.

Ο αντίλογος από διακεκριμένες ομάδες ειδικών επιστημόνων ήταν αναμενόμενος. Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν είναι ο λόγος της βελτίωσης της υγείας των ασθενών, αλλά η βελτίωση αυτή καθεαυτή της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία σήμερα δεν αντιμετωπίζεται ως χειρουργική νόσος αλλά όταν όλα τα μέσα κατά της παχυσαρκίας αποτύχουν, τότε καλείται να βοηθήσει και η χειρουργική.

Η χορήγηση φαρμάκων που κυρίως δρουν στο κέντρο της όρεξης που βρίσκεται στον εγκέφαλο αποδείχθηκε ανεπαρκής, κυρίως λόγω των σοβαρών παρενεργειών που παρουσίασαν τα φάρμακα αυτά όχι μόνο στις εγκεφαλικές λειτουργίες αλλά και σε οργανικά συστήματα. Η μεταβολή του χαρακτήρα του ατόμου, η κατάθλιψη, η πνευμονική υπέρταση θεωρούνται από τις σοβαρότερες παρενέργειες που ανάγκασαν τους ειδικούς να διακόψουν στην πράξη τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων.

Επίσης διάφορα άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικά.

Η σωστή διατροφική αντιμετώπιση του παχύσαρκου μαζί με την ψυχολογική του υποστήριξη και τη γυμναστική θεωρείται σήμερα η καλύτερη θεραπεία. Τα οργανωμένα κέντρα που επιβάλλουν στον παχύσαρκο τα μέτρα αυτά αποτελούν τη σωστή λύση.

Όμως τι γίνεται με τις χειρουργικές επεμβάσεις και ποιοι καταφεύγουν σε αυτές;

Είναι αναμφισβήτητο ότι πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν παρά τη σωστή ψυχολογική υποστήριξη τις απαραίτητες ψυχικές δυνάμεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι χειρουργικοί περιορισμοί των διαστάσεως του στομαχιού ή της χειρουργικής παράκαμψης τμήματος του πεπτικού σωλήνα με Bypass που να αποτρέπει την απορρόφηση από το έντερο των τροφών αποτελούν οπωσδήποτε εποικοδομητικές λύσεις. Όμως σε καμία περίπτωση η χειρουργική δεν αποτελεί την πρώτη λύση. Όμως σε κάθε περίπτωση στόχος της θεραπείας κατά της παχυσαρκίας είναι η επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Άλλωστε, εδώ φαίνεται να ισχύει η κινέζικη παροιμία ‘άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να τρώει το ποντίκι.’

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Χαλάστε τη δίαιτα του καλοκαιριού χωρίς να πάρετε γραμμάριο!

Αυτά τα λίγα παραπανίσια κιλά που προσπαθείτε να διώξετε, αλλά έχουν μετοικήσει στο σώμα σας λες και έχουν δώσει … μαζί του όρκους αιώνιας αγάπης.

Και όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει και οι εξορμήσεις στην πλαζ γίνονται όλο και συχνότερες, τόσο πιο πολύ απογοητεύεστε. Μπορεί το καλοκαίρι να προστάζει κορμί «λαμπάδα», αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε και άνθρωποι… Πως θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως υπάρχει τρόπος να «σπάσετε» τη δίαιτά σας χωρίς να παχύνετε;
 
Κάψτε τα
 
Το απαγορευμένο burger σας «κλείνει το μάτι» και η ατασθαλία θεωρείται πλέον δεδομένη. Ξέρετε, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αδυνατίσει κανείς. Το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει πως αν προσλάβετε από τη διατροφής σας λιγότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που καταναλώνετε στη μέρα μέσω της φυσικής δραστηριότητας, προοδευτικά θα έρθει και η απώλεια κιλών.
 
Φυσικά, ακόμη και αν βρίσκεστε σε αρνητικό ισοζύγιο, δεν μπορείτε να τρώτε junk food καθημερινά. Τόσο η υγεία, όσο η σύσταση του σώματος επηρεάζονται και από την ποιότητα της διατροφής.
 
Όμως οι παρασπονδίες είναι στο πρόγραμμα. Έτσι, όταν υποπέσετε σε κάποιο διατροφικό πειρασμό ασκηθείτε περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα είναι να φέρετε σε ισορροπία την «τραμπάλα» του οργανισμού και ουσιαστικά να «εξουδετερώσετε» τις extra θερμίδες που φάγατε.
 
Το καλοκαίρι άλλωστε είναι από τις εποχές που ενδείκνυται ιδιαίτερα για άσκηση. Κολυμπήστε, παίξτε ρακέτες, καταπιαστείτε με θαλάσσια σπορ και η ζυγαριά θα σας ανταμείψει!
 
Αντικαταστήστε
 
Γιατί να μην απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό με λιγότερες θερμίδες; Η βιομηχανία τροφίμων έχει προνοήσει και τα περισσότερα τρόφιμα βρίσκονται πλέον στα ράφια του supermarket στις light εκδοχές τους. Προσοχή! Το ότι ένα τρόφιμο είναι light δεν σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες.
 
Η αντικατάσταση των προϊόντων με τα αντίστοιχα light σημαίνει πως θα μειώσετε το ενεργειακό κόστος της δίαιτας, αφού περιέχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα πλήρη. Βάλτε τα λοιπόν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και κάντε τα σύμμαχο για ένα γευστικό αδυνάτισμα. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, οι γλυκαντικές ύλες που περιέχονται σε πολλά από αυτά έχουν αποδειχτεί απόλυτα ασφαλείς!
 
Πηγή: nutrimed.gr

Διατροφή & Σεξ

Εκτός από τα αφροδισιακά τρόφιμα, οι περισσότεροι δεν συνδυάζουν το φαγητό με το σεξ

Τις τελευταίες δυο δεκαετίες ανέκυψε ως ερευνητικό θέμα στην ανδρική όσο και στη γυναικεία υπογονιμότητα, ο ρόλος της διατροφής. Μετά από συγκρίσεις μεταξύ γόνιμων και υπογόνιμων ανδρών, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στο διατροφικό τους προφίλ που ενοχοποιήθηκαν για τη μείωση της γονιμότητας.
FoodImage by NickNguyen via Flickr
Το σπέρμα, σαν ένας ζωντανός οργανισμός αλλά και ένα από τα υγρά του σώματος που μεταφέρουν DNA, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αλλαγές στη σύσταση του σπερματικού υγρού μπορεί να έχουν σαν συνέπεια, αλλαγές στην κινητικότητα αλλά και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, άρα και στη γονιμότητα του άντρα.

Μεγάλη καταστροφή στον αριθμό των σπερματοζωαρίων μπορεί να επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες και το γενετικό υλικό (DNA) του κυττάρου. Τα κύτταρα συνήθως χρησιμοποιούν τα αντιοξειδωτικά, που τα προστατεύουν από αυτές τις αλλαγές. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ενδογενώς στο σώμα μας αλλά προσλαμβάνονται και από τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ κτλ.) Σημαντικά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και λαμβάνονται από τη διατροφή είναι τα εξής:

    * Λυκοπένιο- το λυκοπένιο βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο σπέρμα. Όσο πιο αυξημένη είναι η πρόσληψη λυκοπενίου από τη διατροφή, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά του λυκοπενίου στο σπέρμα. Πλούσιες πηγές είναι οι σάλτσες ντομάτας, η κέτσαπ και λιγότερο οι φρέσκιες ντομάτες.

    * Βιταμίνες C & E - βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος περιορίζοντας τη βλάβη στις μεμβράνες. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα και τα ωμά λαχανικά. Η βιταμίνη Ε απαντάται στις καλής ποιότητας μαργαρίνες και έλαια, στα λιπαρά ψάρια, στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.

    * Σελήνιο- ισχυρό αντιοξειδωτικό που λαμβάνει μέρος σε πλήθος αλυσιδωτών αντιδράσεων, ενώ επηρεάζει τα κύτταρα του Leydig που παράγουν τεστοστερόνη στον άνδρα. Έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση σεληνίου σε μορφή συμπληρωμάτων αύξησε την κινητικότητα του σπέρματος καθώς και τις πιθανότητες γονιμοποίησης στους περισσότερους άνδρες. Στη διατροφή μας, το προσλαμβάνουμε από τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι και τα ολικής αλέσεως δημητριακά.

    * Ψευδάργυρος και φυλλικό οξύ- παίζουν ρόλο στη σύνθεση του DNA και του RNA. Ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει σαν κλινικό σύμπτωμα τη μειωμένη σπερματογένεση και τη μειωμένη γονιμότητα. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα οστρακοειδή και το ψαχνό κρέας, ενώ το φυλλικό οξύ σε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε εμπλουτισμένα δημητριακά
Παράλληλα με την διατροφή, κάποιοι άλλοι παράγοντες στον τρόπο ζωής του άνδρα μπορεί να ευθύνονται για την υπογονιμότητα.

FoodImage by NickNguyen via Flickr Παχυσαρκία. Το αυξημένο σωματικό λίπος δεσμεύει την ελεύθερη τεστοστερόνη του αίματος, ενώ πιθανώς να ευνοεί τη μετατροπή της τεστοστερόνης στη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο. Ελέγχετε και διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή πλαίσια με την υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής

Διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα. Τα φυτοοιστρογόνα είναι φαινόλες που μιμούνται τα οιστρογόνα που παράγονται στο γυναικεία σώμα. Οι ισοφλαβόνες είναι από τα πιο καλά μελετημένα και ισχυρά φυτοοιστρογόνα, και περιέχοντα κυρίως στη σόγια. Έχουν ενοχοποιηθεί για υπογονιμότητα τόσο σε ζώα όσο και σε άνδρες και η δράση τους θεωρείται περισσότερο επιβλαβής στις περιόδους που αναπτύσσεται το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ισοφλαβόνες περιέχονται σε προϊόντα σόγιας, στο αλεύρι σόγιας, στα συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων, στο βρεφικό γάλα σόγιας, στο λιναρόσπορο, καθώς και στα φαγητά τύπου fast food που χρησιμοποιούν πρωτεΐνη σόγιας σαν φτηνή πρώτη ύλη.

Πολυχλωριομένες διφαινόλες και υδράργυρος. Αυτά είναι βαρέα μέταλλα που αποθηκεύονται σε ψάρια από μολυσμένα νερά αλλά και σε μεγάλα ψάρια. Αποφύγετε λοιπόν ψάρια από μολυσμένα νερά, καθώς και την κατανάλωση φαγκριού, ξιφία, τόνου και καρχαρία. Περιορίστε την κατανάλωση κονσέρβας τόνου σε 2 φορές την εβδομάδα.

Η κατανάλωση καπνού και μαριχουάνας μειώνουν την πυκνότητα του σπέρματος, την κινητικότητα και τη μορφολογία του, ενώ η περίσσεια αλκοόλ μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης.

Συνοπτικά, η διατροφή που συνοστάται είναι μια ποικίλη διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μαγειρεμένες ντομάτες, καλής ποιότητας κρέας, έλαια και οστρακοειδή. Αποφεύγετε τα φαγητά τύπου fast food, τα μεγάλα ψάρια, το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση αλκοόλ αλλά και το σωματικό υπέρβαρο. Τόσο η διατροφή όσο και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αναστρέψιμοι παράγοντες και είναι καλό να μεταβάλλονται, ώστε να ευνοούν την καλύτερη παραγωγή σπέρματος.

Η διατροφή, γενικά, παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, ενώ μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της σεξουαλικής διάθεσης.

Σύμφωνα με άρθρο στο healthgate, η σεξουαλική διάθεση και διέγερση οφείλονται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες: τα μηνύματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο και την ικανότητα αντίδρασης του σώματος. Η διατροφή επηρεάζει και τις δύο διαδικασίες και μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη των ανώτερων επιπέδων διάθεσης και ανταπόκρισης του οργανισμού.

FOOD!Image by gailf548 via FlickrΗ σεξουαλική λειτουργία ελέγχεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τους ενδοκρινείς αδένες με τις ορμόνες που εκκρίνουν:

Υπόφυση: αδένας που εκκρίνει ορμόνες-ρυθμιστές πολλών άλλων αδένων, όπως, για παράδειγμα, το θυρεοειδή και τα επινεφρίδια. Οι γοναδοτροπίνες, οι ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες, παράγονται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης.

Επινεφρίδια
: δύο μικροί αδένες στο άνω μέρος των νεφρών, που παράγουν μικρές ποσότητες σεξουαλικών ορμονών.

Σεξουαλικοί αδένες (ωοθήκες και όρχεις σε γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα): παράγουν τα αναπαραγωγικά κύτταρα (ωάρια και σπερματοζωάρια) και ορμόνες. Οι ορμόνες (ανδρογόνα για τους άνδρες και οιστρογόνα και προγεστερόνη για τις γυναίκες) απαιτούνται για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου κατά την εφηβεία και την ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων στους ενήλικους.

Τι απαιτείται: σχεδόν όλες οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των γεννητικών αδένων και των εκκρινόμενων ορμονών τους. Οι βιταμίνες A, C και Ε συνεργάζονται με την τεστοστερόνη για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου και την παραγωγή του σπέρματος.

Για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων, σημαντικές θεωρούνται οι χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο, οι νευροδιαβιβαστές. Οι κυριότεροι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι:

Ακετυλοχολίνη: βοηθά στον έλεγχο της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα.
Νορεπινεφρίνη: χρησιμοποιείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για τη σεξουαλική ορμή.
Ντοπαμίνη: ενεργοποιεί τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία. Τι απαιτείται: οι βιταμίνες B διαδραματίζουν και εδώ καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, ενώ η βιταμίνη C το μαγνήσιο και το σελήνιο συντελούν στην προστασία τους από βλάβες αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσης. Οι νευροδιαβιβαστές αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές (οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα) παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά.
Food Photography for Mayi Fine Dining RestaurantImage by Sidious Sid via Flickr Δείτε ποιες τροφές μας προσφέρουν ποιές βιταμίνες:

Βιταμίνη Β1: φασόλια, αρακάς, φακές, καρύδια, μαύρο ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι, χοιρινό κρέας
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): παντζάρι, μαγιά μπίρας, φιστίκια, ξιφίας, σολομός, τόνος, χοιρινό
Βιταμίνη Β6: μπανάνες, καρότα, αβοκάντο, αβγά, ηλιόσποροι, φιστίκια, γαρίδες, τόνος
Φυλικό οξύ: πράσινα λαχανικά, κίτρα, ρεβίθια, φιστίκια, τυρί, τόνος, σολομός
Βιταμίνη C: πορτοκάλια, ντομάτες, πράσινα λαχανικά
Βήτα καροτίνη: κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και φρούτα
Ψευδάργυρος: οστρακοειδή, φασόλια αρακάς, φιστίκια, σπανάκι, ηλιόσποροι, κολοκύθια, μοσχάρι, γαλοπούλα, χοιρινό, πετιμέζι
Σελήνιο: μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως

Εκτός από τις τροφές που συντελούν στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, υπάρχουν και ορισμένες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μείωση της σεξουαλικής διάθεσης σε πολλούς, σε κάποια φάση της ζωής τους, αλλά υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, όπως ανικανότητα και πρόωρη εκσπερμάτωση.
FoodImage by NickNguyen via Flickr
Η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης μπορεί να οφείλεται σε άγχος, προβλήματα στο ζευγάρι ή ακόμα και σε κούραση. Απλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορεί να αναζωογονήσουν, αλλά σε σημαντικότερα προβλήματα ορισμένες τροφές ενδέχεται να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: το πρόβλημα σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα ισταμίνης στο αίμα, οπότε στοιχεία όπως το ασβέστιο και το αμινοξύ μεθειονίνη που μειώνουν τα επίπεδα της ισταμίνης, συντελούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανικανότητα: η ανικανότητα στους άνδρες συνδέεται με την απουσία ανόργανων στοιχείων, όπως το μαγνήσιο και ειδικότερα ο ψευδάργυρος, ο οποίος απαιτείται για την παραγωγή της τεστοστερόνης και τη φυσιολογική λειτουργία του προστάτη. Ανδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα απόκτησης ή διατήρησης στύσης πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες από το αμινοξύ L-αργινίνη, το οποίο περιέχεται σε τροφές όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι και η γαλοπούλα, και συντελεί στην παραγωγή του νιτρικού οξέος, που με τη σειρά του ελέγχει τη ροή του αίματος στο πέος. Σημειώνεται όμως ότι όσοι πάσχουν από έρπητα πρέπει να αποφεύγουν τέτοιες τροφές, καθώς προκαλούν εξάρσεις της ασθένειας.

Η κατάχρηση οινοπνεύματος και καφεΐνης προκαλεί κυκλοφορικά προβλήματα και επομένως σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Επίσης, η νικοτίνη και ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Σε αυτά τα σκευάσματα περιλαμβάνονται κυρίως αντιυπερτασικά φάρμακα kai διουρητικά φάρμακα,  Συμπερασματικά, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή που συντελεί στην καλή υγεία είναι σημαντική και για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ορισμένες τροφές όμως που περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E, β-καροτίνη, βιταμίνη Α, τις βιταμίνες Β και τα στοιχεία ψευδάργυρο και σελήνιο είναι πιθανό να δώσουν ώθηση στη σεξουαλική σας ζωή.
Enhanced by Zemanta

ΒΙΝΤΕΟ: Οι δίαιτες των επωνύμων

Οι κρυμμένοι θησαυροί των φυτικών τροφίμων

Οι φυτοχημικές ουσίες αποτελούν ουσιαστικά χημικές ενώσεις (χρωστικές και άλλες) οι οποίες απαντώνται με φυσικό τρόπο στα φυτικά τρόφιμα.

Το διατροφικό τους ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός πως μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Alzheimer, ο καταρράκτης του ματιού ή η λειτουργική φθορά λόγω της ηλικίας.

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί περίπου 5.000 φυτοχημικές ενώσεις, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα να ανακαλυφθούν. Ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει εκατοντάδες φυτοχημικές ενώσεις. Ο βασικός τους ρόλος είναι να προστατεύουν το ίδιο το φυτό από διάφορους κινδύνους όπως μικρόβια ή ζιζάνια. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ουσίες αυτές δεν θεωρούνται θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής. Έτσι, ενώ η πλήρης έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης C αποτελεί κατάσταση ασύμβατη με τη ζωή, η έλλειψη λουτεΐνης ή αλυλικών θειούχων ενώσεων δεν είναι θανατηφόρος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ποικίλες ποσότητες φυτοχημικών ενώσεων που φαίνεται πως λειτουργούν και συνεργάζονται μεταξύ τους με αυτό τον μοναδικό τρόπο μόνο όταν βρίσκονται στην ξεχωριστή χημική δομή του κάθε τροφίμου και όχι απομονωμένες με τη μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα τελευταία είτε δεν περιέχουν καθόλου τέτοιες ενώσεις είτε δεν τις περιέχουν στη βέλτιστη αναλογία ώστε να επιτυγχάνεται η προαναφερθείσα ευεργετική δράση.

Δεν είναι όμως μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν τέτοιες ουσίες. Φυτοχημικές ενώσεις περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η σόγια, το πράσινο και μαύρο τσάι ακόμα και ο καφές. Οι κύριες κατηγορίες των φυτοχημικών ουσιών μπορούν να συνοψιστούν στις παρακάτω:

Τα καροτενοειδή: Το βήτα-καροτένιο αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπό τους και ταυτόχρονα μια χημική ένωση που σταθεροποιεί τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο την καταστροφή κυττάρων και ιστών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επίσης το άλφα-καροτένιο, η λουτεΐνη (δράση στην καλή υγεία των ματιών), η ζεαξανθίνη (δράση στην καλή υγεία των ματιών) και το λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση).

Τα φλαβονοειδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ουσίες όπως οι α) φλαβονόλες, β) οι φλαβόνες π.χ. η ρεσβερατρόλη και η κουερσιτίνη που εντοπίζεται στο κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα, τα κόκκινα σταφύλια, τα γκρέιπ φρουτ, τα κρεμμύδια, τα μήλα και το μαύρο τσάι.

Ταυτόχρονα εντοπίζεται, σε μικρότερες ποσότητες, στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα φασόλια. Στα φλαβονοειδή ανήκουν επιπρόσθετα γ) οι κατεχίνες του τσαγιού με κύριους εκπρόσωπούς τους το γαλλικό άλας της επιγαλοκατεχίνης και δ) οι ανθοκυανιδίνες των κράνμπερις (μικρά κόκκινα φρούτα που προσομοιάζουν με τα δικά μας μύρτιλα και ευδοκιμούν κυρίως στη βόρεια Ευρώπη και βόρεια Αμερική).

1.Τα φαινολικά οξέα όπως το κηκιδικό οξύ, το φερουλικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, η κουρκουμίνη κ.α. Οι ενώσεις αυτές παρουσιάζουν παρόμοια δράση με τα φλαβονοειδή και απαντώνται στους σπόρους του καφέ, τα μήλα, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τις φράουλες κ.α.
2.Τα φυτοοιστρογόνα όπως η γενιστεΐνη, η διαδζεΐνη και οι λινάνες. Τα τρόφιμα (σόγια, τόφου, δημητριακά ολικής άλεσης) που είναι πλούσια σε αυτές τις ουσίες παρουσιάζουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση (καρκίνος μαστού, προστάτη).
3.Θειϊκές ενώσεις όπως ινδόλες, ισοθειοκυανάτες και αλυλικές θειούχες ενώσεις που απαντώνται στο σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπρόκολο.

Η έρευνα έχει ανιχνεύσει επιπρόσθετες δράσεις αυτών των ουσιών όπως:
1.μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά και η νόσος Alzheimer
2.ενίσχυση δραστηριότητας συγκεκριμένων ενζύμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό από τις καρκινογόνες ουσίες
3.επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των καρκινικών κυττάρων αλλά και οδήγηση των καρκινικών κυττάρων στην απόπτωση (κυτταρικός θάνατος)
4.μείωση των επιπέδων λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης και της τάσης δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.

Οι ευεργετικές δράσεις των φυτοχημικών ενώσεων έχουν υποστηριχθεί από δεδομένα μεγάλων επιδημιολογικών ερευνών οι οποίες δεν μπορούσαν να αποδώσουν τη μείωση του κινδύνου για μια χρόνια ασθένεια μόνο στη διαφορά των μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια) και μικροθρεπτικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) συστατικών που προέκυπτε από την υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Επειδή ακριβώς η έρευνα στο πεδίο αυτό βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο, καλό θα ήταν ο καταναλωτής να προσπαθεί να προσλαμβάνει μια ποικιλία φυτοχημικών ενώσεων μέσα από τα προαναφερόμενα τρόφιμα και πάντα μέσα στο πλαίσιο μια υγιεινής και ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Πρωινή άσκηση για γρηγορότερα αποτελέσματα

Οι ειδικοί συνιστούν άσκηση νωρίς το πρωί και πριν το πρωινό γεύμα, αν επιθυμείτε να δείτε άμεσα αποτελέσματα στο σώμα σας αλλά και να φτιάξετε τη διάθεσή σας.
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση το πρωί, πριν το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το πρωί τα επίπεδα του γλυκογόνου στο σώμα μας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι από το τελευταίο κύριο γεύμα το οποίο έχει καταναλωθεί το προηγούμενο μεσημέρι και από το ελαφρύ βραδινό έχουν μεσολαβήσει αρκετές ώρες, το σώμα μας έχει χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες που έχουμε προσλάβει, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα το πρωί να ξοδεύει ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους του. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αφού οι καύσεις του λίπους μπορεί να είναι έως και 3 φορές περισσότερες τις πρωινές ώρες τις ημέρας.

Τα πλεονεκτήματα από την πρωινή άσκηση ωστόσο συνεχίζονται και μετά το τέλος της. Το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για αρκετές ώρες, ακόμη κι αν η εργασία μας είναι καθιστική.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φάμε αμέσως πρωινό, αλλά έπειτα από μισή έως μια ώρα, το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει λίπος. Ακόμη και αν πάρουμε το πρωινό μας αμέσως μετά, μεγάλο μέρος των προσλαμβανόμενων θερμίδων θα ξοδευτεί με ταχύτερους ρυθμούς.

Το τρίτο πλεονέκτημα της πρωινής προπόνησης έχει να κάνει με τη διάθεση. Όσοι γυμνάζονται συστηματικά νιώθουν ένα αίσθημα ευεξίας και αναζωογόνησης. Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, ορμόνες που μπορούν να μειώσουν την επίδρασή του πόνου.

Η πρωινή άσκηση θα σας χαλαρώσει από το στρες, θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πίεση της καθημερινότητας με χαμόγελο.
real.gr

Πως διατηρούν τα καυτά τους κορμιά;


Έχουν τα πιο καυτά κορμιά της διεθνούς σόουμπιζ – είναι σμιλεμένα και καλοκαιρινά! Το περιοδικό People αποκωδικοποιεί τα μυστικά της ομορφιάς τους, για την περίπτωση που θέλετε να τα αποκτήσετε...

Taylor Swift: Καθόλου Λίπος!
Τί κάνει; Τρέχει, καθώς, όπως δηλώνει: «Δεν μου αρέσει κανένα άλλο είδος γυμναστικής». Η 21χρονη ακολουθεί υγιεινή διατροφή όπου κυριαρχούν οι σαλάτες και το γιαούρτι - χωρίς ακρότητες, ωστόσο...ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Enhanced by Zemanta

Το μυστικό της Mendes για τέλειο σώμα


Μπορεί να είναι σέξι, με αναλογίες που σκοτώνουν όμως η Eva Mendes ξέρει να χαίρεται τόσο τη ζωή όσο και το φαγητό της!
Η 37χρονη ηθοποιός μίλησε σε γνωστό περιοδικό, όπου αποκάλυψε τη διατροφή που ακολουθεί καθώς και τα σημαία κλειδιά στο πρόγραμμα γυμναστικής της.

"Επικεντρώνομαι τόσο στο μέσα όσο και στο έξω! Θέλω να ξέρω τι τρώω, πως τρέφω το σώμα μου και πόσο νερό πίνω. Δεν καταναλώνω κρέας αλλά λατρεύω το ψάρι και το καστανό ρύζι. Μου αρέσει και το ψωμί. Οι άνθρωποι τα χάνουν όταν βλέπουν πως είμαι σε κάποιο εστιατόριο και τρώω ψωμί. Βέβαια προτιμώ εκείνο που είναι ολικής άλεσης".

Η Mendes που αποφεύγει να αποκλείει διατροφικές ομάδες από το διαιτολόγιό της, τονίζει πως όταν έχει να κάνει κάποια εμφάνιση ή βλέπει τον εαυτό της να ξεφεύγει, αποφεύγει τα λευκά ζυμαρικά, το ρύζι και το λευκό ψωμί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Σύκο: το φρούτο που... γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!


Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση.
Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.

Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των ιχνοστοιχείων). 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Οι δίαιτες εξπρές...παχαίνουν


Οι δίαιτες εξπρές, που στοχεύουν, υποτίθεται, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον οργανισμό σας, ενώ είναι πιθανόν να έχουμε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν την κατανάλωση ενός τροφίμου καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας και υπόσχονται αποτοξίνωση του οργανισμού, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μύθος του μάρκετινγκ», αφού δεν καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν τον αποτοξινώνουν.

Αντιθέτως, προκαλούν συμπτώματα κόπωσης, αδυναμίας και κεφαλαλγίες, ενώ τα χαμένα κιλά συνήθως τα παίρνουμε πολύ εύκολα, γιατί μετά από μια τέτοια δίαιτα οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση τροφής για να αντιμετωπίσουμε την ατονία.

Η πλέον κατάλληλη δίαιτα λοιπόν για όλους είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά....
www.mychannel.gr

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Παιδική παχυσαρκία: λύση το σπιτικό φαγητό



Όπως δείχνει έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας τα καταστήματα με πρόχειρο φαγητό έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς για τους γονείς αποτελούν την εύκολη λύση. Ετσι όμως τα παιδιά καταναλώνουν τροφές που καλύπτουν σχεδόν το μισό της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός παιδιού και συχνά το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νατρίου. Η λύση, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνιας, είναι τα παιδιά να σπιτικό φαγητό, ή έστω φαγητό παρασκευασμένο σε εστιατόρια με σπιτικές συνταγές .

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 544 οικογενειών, την ώρα που εισέρχονταν σε εστιατόριο πρόχειρου φαγητού γνωστής αλυσίδας εντός του νοσοκομείου του Σαν Ντιέγκο για το μεσημεριανό. Αποτελεί μια πρωτοβουλία που προώθησε και ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστιατορίων των ΗΠΑ. Τα εστιατόρια που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν να προσφέρουν γεύματα των 600 θερμίδων και λιγότερο, γεύματα που θα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και με χαμηλά επίπεδα νατρίου και ζάχαρης.

«Ο αριθμός των γευμάτων και των σνακ που καταναλώνονται έξω από το σπίτι σίγουρα συμβάλλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων από τα παιδιά και αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Μια τυπική μέρα, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του 30% της νεολαίας καταναλώνει πρόχειρο φαγητό» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Κέρι Μποτέιγ.

Στις ΗΠΑ τα πιο δημοφιλή προϊόντα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι τηγανητές πατάτες, σόδα, κοτομπουκιές, τσίζμπεργκερ και χάμπουργκερ. Τα παιδιά ηλικίας έξι έως έντεκα προτιμούν επίσης τις ζεστές μηλόπιτες, ενώ οι έφηβοι συνηθίζουν να καταναλώνουν μπισκότα σοκολάτας στο μεσημεριανό τους. Και ενώ υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα, υπάρχουν στην αγορά, οι γονείς δεν τις προτιμούν.

Βασικός στόχος της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της ποιότητας και του θρεπτικού περιεχομένου των γευμάτων στα εστιατόρια φαστ φουντ. Τελικά οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι αυτού του είδους το φαγητό παίζει βασικό ρόλο στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Μόνο ένα απλό μεσημεριανό γεύμα σε εστιατόριο φαστ φουντ δίνει σε ένα παιδί από 36% έως 51% των καθημερινών του αναγκών σε θερμίδες. Επιπλέον, το 35% έως 39% των θερμίδων αυτών αποτελείται από λίπος, ενώ το κάθε γεύμα ξεπερνά το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου από τα παιδιά.

Αναδημοσίευση Απο το Βημα

Η σωστή θερμοκρασία του κολατσιού!


Ετοιμάζεστε να εκδράμετε και εκτός από τις βαλίτσες με τα ρούχα, τα παιχνίδια και όλα τα υπόλοιπα, αποφασίζετε ότι πρέπει να πάρετε και κάτι μαζί σας για να φάει το παιδί, εάν πεινάσει. Σωστή σκέψη! Όμως, αυτό που θα ετοιμάσετε, θα παραμείνει σε θερμοκρασία κατάλληλη, ώστε όταν το παιδί το καταναλώσει να μην εγκυμονεί κινδύνους;
Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο πρόβλημα ισχύει, όχι μόνο όταν πρόκειται να πάει κανείς ταξίδι ή κάπου μακριά, αλλά και όταν το παιδί παίρνει το κολατσιό του από το σπίτι, για να πάει, για παράδειγμα, στο σχολείο ή σε ένα πάρκο. Όσο και να προσπαθήσει η μητέρα να κάνει το μικρό αυτό γεύμα του παιδιού της υγιεινό, στο τέλος θα καταλήξει να έχει υποστεί αλλοιώσεις!
Αυτό συμβαίνει γιατί, το πιο πιθανό είναι μέσα σε αυτό το «πακέτο» να υπάρχουν λαχανικά, γαλακτοκομικά ή και αλλαντικά, δηλαδή προϊόντα, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προφύλαξη από τη ζέστη και τις συνεχείς αλλαγές θερμοκρασίας. Όταν, λοιπόν, όλα αυτά μπουν μέσα σε ένα νάιλον σακουλάκι –κατά τα άλλα ερμητικά κλειστό- που θα αποθηκευθεί μέσα σε μια τσάντα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντός του θα είναι εντελώς διαφορετική –και σαφέστατα πιο υψηλή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- από εκείνη που υπήρχε στο χώρο συντήρησης των υλικών του. Κάπου εκεί λοιπόν ξεκινά η αλλοίωση των προϊόντων, που θα καταναλώσει το παιδί.
Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τροφική δηλητηρίαση σε ένα παιδάκι, που θα φάει ένα τέτοιο σάντουιτς, για παράδειγμα.
Γι΄ αυτό λοιπόν είναι προτιμότερο, εκτός από το ναϊλον σακουλακι, την πλαστικη μεμβρανη ή το αλουμινόχαρτο που βάζει κανείς γύρω από το τρόφιμο, να προχωρά και ένα βήμα παραπέρα. Να παίρνει είτε ισοθερμικές σακούλες και να αποθηκεύει για μικρό διάστημα το κολατσιό, ή να έχει κάποιο μέσο ψύξης - π.χ. ψυγειάκι - σε περίπτωση που το φαγώσιμο καταναλωθεί πολλές ώρες αργότερα από την παρασκευή του. Μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο, αλλά καλύτερα να υπάρχει πρόληψη, παρά να τρέχει κανείς για γαστρεντερικές διαταραχές σε γιατρούς!
mother.gr

Πως να σταματήσετε την υπερακατανάλωση τροφών!


Κάθε ένας από εμάς θέλει να φανεί λεπτός και όμορφος,το μόνο που έχετε να κάνετε για να διατηρείτε το σώμα σας σε φόρμα. Απλά να σταματήσει υπερκατανάλωση τροφής και να αρχίσετε τακτική άσκηση. Οι περισσότεροι από μας παραπονιούνται για την υπερκατανάλωση τροφής και οι προσπάθειές τους να ελέγξουν την υπερκατανάλωση τροφής καταλήγει στην κατάθλιψη. Πριν από την εύρεση της λύσης για να σταματήσει η υπερκατανάλωση τροφής θα πρέπει να βρούμε τις αιτίες που προκαλεί υπερκατανάλωση τροφής.Λόγοι υπερκατανάλωσης τροφής

♦Άγχος: Τρώτε πάρα πολύ όταν αισθάνεστε αγχωμένοι για εμποδίσετε τον εαυτό σας να αισθάνονται άσχημα. Τα τρόφιμα γίνονται ένας εύκολος τρόπος για να σας αποσπάσουν την προσοχή από δυσάρεστα συναισθήματα προσωρινά.

♦Κατάθλιψη: Όταν αισθάνεστε χάλια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσετε τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ή τα μπισκότα, επειδή αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης, μια ρύθμιση διάθεσης των χημικών του εγκεφάλου.

♦Κοινωνικοποίηση: Τα εστιατόρια έχουν την τάση να προσφέρουν μια υπεραφθονία σε νόστιμο φαγητό, καθιστώντας πιο δύσκολο να περιοριστείτε σε λογικές ποσότητες. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από ένα γεύμα είναι επίσης ένα πρόβλημα, το αλκοόλ είναι ένα τονωτικό όρεξης.

♦Πλήξη: Έχετε υπερφαγία, όταν είστε βαριεστημένοι γιατί ψάχνετε για διέγερση.

Συμβουλές για να σταματήσει η υπερκατανάλωση τροφής:
♦ Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του στρες είναι να περπατήσετε 10 λεπτά με τα πόδια έξω και με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει το σώμα σας να παράγει ενδορφίνες, αισθάνονται καλά τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μπορεί να εξουδετερώσει τα συναισθήματα του στρες.

♦Όταν πηγαίνετε σε εστιατόριο να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι ή να τρώτε ένα φρούτο πριν βγείτε έξω, ώστε το στομάχι σας να αισθάνεται λιγότερο άδειο και δεν θα είναι τόσο επιρεπή στον πειρασμό ενός σνακ. Εάν πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ, θα το πείτε με το γεύμα σας, όχι πριν. Αντ ‘αυτού, πιείτε σόδα ή ένα ποτήρι νερό με λεμόνι ή λάιμ πριν από το φαγητό.

♦Μιλήστε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, ή γράψτε τα συναισθήματά σας σε ένα περιοδικόή ενα blog για την αντιμετώπιση αισθημάτων απομόνωσης.

♦ Τρώγοντας αργά, αυτό εξασφαλίζει ότι τα σημαντικά μηνύματα έχουν χρόνο για να φτάσουν στο μυαλό σας, έτσι ώστε να αισθάνονται ικανοποιημένοι και όχι γεμάτοι.

♦Όταν τρώτε ενώ εργάζεστε αυτό αποσπά την προσοχή σας και κυρίως το σώμα σας θα έχει την τάση να μην καταχωρήσει τις θερμίδες των τροφίμων. Θα πρέπει να απολαύσετε τις πρώτες μπουκιές από το σώμα σας, επειδή η απόλαυση τροφίμων προέρχεται από τις πρώτες μπουκιές. Μετά τις πρώτες μπουκιές η γεύση σας αρχίζει να χάνουν την ευαισθησία τους. Η θρεπτική γεύση από αυτές τις πρώτες μπουκιές μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσει να τρώει.

♦ Χρησιμοποιήστε ένα μικρό πιάτο για να επικεντρωθείτε σε μικρό μέρος του γεύματος. Πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος βλέπει το πιάτο και αποφασίζει αν το τμήμα είναι επαρκής, αυτό παίρνει κάποιο χρόνο, αλλά όσο μικρότερο είναι το πιάτο, τόσο μικρότερη είναι η μερίδα.

♦Κρατήστε μακριά το φαγητό που έχει πολλές θερμίδες για πολύ μικρό όγκο, όπως milk shakes, τυρί, και σοκολάτα. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ή νερό ένα τρόφιμο ή γεύμα, το πιο πιθανό είναι ότι ικανοποιεί το στομάχι σας χωρίς να πετάτε θερμίδες.

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές θα λειτουργήσουν για σας και να σας βοηθήσουν να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής.
universitas.gr

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Πώς πρέπει να τρώτε στις καλοκαιρινές διακοπές για να διατηρήσετε το βάρος σας

Η περίοδος των διακοπών αισίως έφτασε και μαζί με τις στιγμές ξεκούρασης στην παραλία και βόλτας στην εξοχή θα ακολουθήσουν και στιγμές διατροφικής χαλάρωσης...
Η δυνατότητα για μαγείρεμα στις καλοκαιρινές διακοπές πολλές φορές δεν υπάρχει και για αυτό βασιζόμαστε σε γεύματα και σνακ εκτός σπιτιού. Πώς όμως μπορούμε να χαρούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις εκτός σπιτιού, χωρίς να πάρει την 'ανηφορική΄ πορεία το βάρος μας; Σας παρουσιάζουμε ορισμένες ιδέες για γεύματα εκτός σπιτιού στις διακοπές, έτσι ώστε να απολαύσετε τις τροφές που αγαπάτε χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.

Επιλογές για πρωινό στις διακοπές

Ένα ποτήρι ημίπαχο γάλα και κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Ένα ποτήρι χυμός χωρίς ζάχαρη και ένα τόστ με γαλοπούλα και τυρί.
Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά και μια τυρόπιτα ή μια σπανακόπιτα (ως μια φορά στην εβδομάδα).
Ένα ποτήρι χυμός και 3 κριτσίνια πολύσπορα.
Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά και μια μπαγκέτα σικάλεως με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα.
Επιλογές για σνάκ στην παραλία

2 κριτσίνια
2 κριμ κράκερ
Μια μπάρα δημητριακών
Ένα μπολ φρουτοσαλάτα
Ένας φυσικός χυμός ανάμικτος
Επιλογές για μεσημεριανό στην ταβέρνα

Μια μερίδα μπιφτέκια με ρύζι και ένα πιάτο χόρτα.
Μια μερίδα μακαρόνια με σάλτσα και ένα μπολ σαλάτα.
2 καλαμάκια κοτόπουλο ή άπαχο χοιρινό, μια πίτα αλάδωτη, τζατζίκι και ένα μπολ σαλάτα.
Μια μερίδα ψάρι ψητό με χόρτα, μια φέτα ψωμί και μικρή ποσότητα από τα ορεκτικά.
Μια μερίδα καλαμάρι ψητό με χόρτα ή σαλάτα και μια φέτα ψωμί.
Μια μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα με ρύζι και ένα μπολ σαλάτα.

Επιλογές για απογευματινό

Ένα μπολ φρουτοσαλάτα.
Ένα ατομικό παγωτό 0% λιπαρά.
Ένα ποτήρι φυσικός χυμός ανάμικτός.
Μια γλυκιά κρέπα ή ½ βάφλα (ως μια φορά στην εβδομάδα).

Επιλογές για βραδινό στις διακοπές

Μια κρέπα με γαλοπούλα - τυρί και ντομάτα.
Ένα σουβλάκι με αλάδωτη πίτα και κοτόπουλο.
Μια αραβική πίτα με κοτόπουλο και ντομάτα.
Μια μερίδα μπιφτέκια ή μπριζόλα ψητή με ρύζι και ένα μπολ σαλάτα ή χόρτα.
2-3 κομμάτια πίτσα και ένα μπολ σαλάτα (ως μια φορά στην εβδομάδα).
Μην ξεχνάτε στις καλοκαιρινές σας διακοπές να πίνετε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερό ημερισίως για να αποφύγετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μην καταναλώνετε περισσότερα από 4 έως 6 ποτά την εβδομάδα.
http://www.mychannel.gr

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Μία δίαιτα για γερά νεύρα!

Με ύψος 1,77 και καλογυμνασμένο σώμα που θα ζήλευαν πολλά μοντέλα, η Δούκισσα του Cambridge δικαιούται άλλον έναν τίτλο, εκείνον της «πριγκίπισσας του Fitness». Όμως, πίσω από τον τίτλο, κρύβονται πολλές θυσίες...
Όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η Catherine Μidlleton βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «σύνδρομο της θλιμμένης πριγκίπισσας» και οι πιο σκληροπυρηνικοί βλέπουν της ιστορία της αδικοχαμένης Diana, να επαναλαμβάνεται. Η Δούκισσα Catherine προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα αυξημένα της πλέον καθήκοντα, εις βάρος της υγείας της και η σιλουέτα της έχει αρχίσει να συρρικνώνεται επικίνδυνα...

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τον αρραβώνα της με τον πρίγκιπα William, η Kate «κατέβηκε» δύο νούμερα και όλοι πίστευαν ότι έκανε την τόσο αυστηρή δίαιτα Dukan, λόγω του επικείμενου γάμους της. Ωστόσο, συνέχισε να χάνει κιλά και μετά τον γάμο, κάνοντας τους βασιλικούς κύκλους να ανησυχούν για την skinny φιγούρα της. Όλα τα κομμάτια του παζλ θα μπουν στην θέση τους, όταν η Δούκισσα πείσει τους Βρετανούς ότι είναι σε θέση να ελέγξει το βάρος της. Και τότε, η παραφιλολογία θα σταματήσει.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Πόσο πεινάτε στ’ αλήθεια;

Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που γουργούρισε το στομάχι σας και τρώτε συνέχεια, ακόμη κι αν δεν πεινάτε, είναι καιρός να μάθετε να αναγνωρίζετε την πείνα σας.

Όλοι το έχουμε κάνει… να φάμε μέχρι και το τελευταίο πατατάκι ή να παραγγείλουμε γλυκό ενώ έχουμε ήδη χορτάσει. Αν συνέβαινε περιστασιακά, δε θα είχε μεγάλη επίδραση στο βάρος μας, αλλά για τους περισσότερους, το να αδειάσουμε το πιάτο ή να φάμε επιδόρπιο ενώ έχουμε σκάσει είναι στην πραγματικότητα κάτι συνηθισμένο. Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι έχουμε χάσει την επαφή με τα σήματα του οργανισμού μας και δεν ξέρουμε πώς να αφουγκραζόμαστε πλέον την όρεξή μας.
Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες υποδεικνύουν ότι το να τρώτε ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα μαζί με τον απογευματινό σας καφέ δεν είναι μόνο δικό σας φταίξιμο – έγκειται στη σύγκρουση ανάμεσα στο βιολογικό σας προγραμματισμό και το σύγχρονο τρόπο ζωής, που έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Γιατί πεινάτε;
Λόγω ορμονών: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς σας κάνει να πεινάτε; Δεν είναι μόνο το αχνιστό πιάτο με λουκάνικα από το μενού του εστιατορίου. Η όρεξή σας ελέγχεται από μια σύνθετη ομάδα ορμονών και πεπτιδίων που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του στομαχιού και του εγκεφάλου σας. Είναι ένα πολύ έξυπνο σύστημα, αλλά, δυστυχώς, όχι αλάνθαστο. Επειδή εξελίχθηκε όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη, η παρόρμησή σας να φάτε είναι ισχυρότερη από την αίσθηση του κορεσμού, έτσι μπορείτε εύκολα να την αγνοήσεις. Και επειδή οι πλούσιες σε λιπαρά ή σάκχαρα τροφές είναι διαθέσιμες όλη μέρα μπορείτε να αγνοήσετε αυτή την παρόρμηση όσο συχνά θέλετε.
Βρίσκετε συναισθηματικό “καταφύγιο”: Ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί επίσης την τροφή για να σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι. Το φαγητό δεν έχει να κάνει μόνο με το να χορτάσετε. Έχει επίσης να κάνει με την απόλαυση – προκαλεί ευχαρίστηση στον εγκέφαλό σας. Έτσι, όταν βλέπετε κάτι που σας αρέσει, θέλετε να το φάτε για να προκαλέσεις περισσότερη ευχαρίστηση.

Πώς θα διακρίνετε την πείνα σας

Η πείνα είναι ένα αίσθημα κενότητας που αυξάνεται σιγά σιγά και συνήθως συνοδεύεται από γουργουρητό και ζαλάδα. Αυτό το αίσθημα εξαφανίζεται όταν τρώτε κάτι.
Η συναισθηματική πείνα έρχεται γρήγορα και συνήθως είναι μια έντονη λιγούρα που επέρχεται όταν βαριέστε, είστε στεναχωρεμένοι ή χρειάζεστε κάτι γλυκό για να χαρίσετε απόλαυση στον εγκέφαλό σας.
Το μυστικό

Τρώτε αργά και συγκεντρωθείτε στο μάσημα –και την απόλαυση- της τροφής που καταναλώνετε. Αυτό θα δώσει χρόνο στα σήματα κορεσμού του σώματος να φτάσουν στον εγκέφαλο

omorfamistika.gr

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι λιπαρές τροφές ανακουφίζουν τα συναισθήματα


Εκείνοι που το "έχουν ρίξει" στις σοκολάτες και στα παγωτά μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό, γνωρίζουν καλά πόσο χαλαρωτικό μπορεί να είναι αυτό για τον οργανισμό...

Οι επιστήμονες απεφάνθησαν ότι "το να τρώς άνετα" - χωρίς να σκέφτεσαι τα επακόλουθα, όπως την πρόσθεση κιλών - λειτουργεί σε μοριακό επίπεδο στο "ανέβασμα" της διάθεσής μας και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι γίνονται υπέρβαροι, όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις στρες.

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ Lukas Van Oudenhove από το Πανεπιστήμιο της Leuven στο Βέλγιο, χρησιμοποιεί μαγνητική τομογραφία για να εκτιμήσει την επίδραση του λίπους, όταν εγχέεται στο στομάχι, στο συναισθηματικό μας κόσμο.

Χρησιμοποίησαν 12 υγιείς εθελοντές, με κανονικό βάρος και σάρωσαν τα εγκεφαλικά τους σήματα όταν τους έδειξαν μια σειρά από μουντές και ουδέτερες εικόνες ενώ τους έβαλαν να ακούσουν θλιβερή και ουδέτερη μουσική.

Στη συνέχεια, τους εισήγαγαν στο στομάχι, λιπαρά οξέα σε μερικούς και φυσιολογικό ορό σε άλλους, χωρίς να γνωρίζει καθένας από εκείνους ποιο από τα δύο είχαν λάβει.

Οι επιστήμονες είδαν, ότι η μουσική που ήταν θλιβερή, έκανε τη διάθεση όλων να "πέσει" και αυτό έγινε εμφανές από τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους.

Ωστόσο, τα επίπεδα της θλίψης εκείνων που κατανάλωσαν λιπαρά οξέα, ήταν περίπου 50% χαμηλότερο, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το φυσιολογικό ορό.

"Η κατανάλωση λίπους φαίνεται να μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε αρνητικά συναισθήματα, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε ότι τρώμε λιπαρά" είπε ο Δρ Oudenhove.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα άτομα με παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη.

Ωστόσο, όπως έγραψαν στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation, μια μελέτη παρακολούθησης θα πρέπει να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων.
webdaily.gr
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΚΑΝΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Οι κάψουλες κανέλας DIABECINN EXTRA περιέχουν ένα ειδικό εκχύλισμα κανέλας υδατικής βάσης (ΖΝ112) που προσφέρει καλή απορρόφηση από τον οργανισμό ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων. Η δράση της κανέλας έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικήγια τους διαβητικούς αλλά και όσους εμφανίζουν συμπτώματα του Μεταβολικού συνδρόμου (πχ. παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.).

Περιέχει πρόσθετα αντιοξειδωτικά ( Βιτ. C και Ε), τις βιταμίνες Β3 και Β6 που ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού και έχουν θετική επίδραση στην χοληστερόλη και ηλεκτρολύτες που βοηθούν να ξεπεραστεί το οξειδωτικό στρες και οι θρεπτικές ανεπάρκειες που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Κατάλληλο για δίαιτα διαβητικών τύπου 2.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με την συνήθη φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη τύπου 2.


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΕΛΟΒΑΡΗ Α.Ε ΤΗΛ. 2310 856 233
Email: elovari@elovari.grwww.elovari.gr

Τα 10 τρόφιμα που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας


Media_httpwwwourlifeg_fzhhh
Το να απαλλαχτούμε από τα περιττά κιλά δεν είναι φυσικά και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ειδικά όταν οι πειρασμοί είναι παντού γύρω μας και βρίσκουμε συνεχώς δικαιολογίες για να αναβάλλουμε την δίαιτα και την άσκηση. Παρ' όλα αυτά, εκτός του ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και εκγύμνασης, καλό είναι να ξέρετε ποια είναι τα φαγητά και τα υγρά που πρέπει να καταναλώνετε συχνά, αν θέλετε να βοηθήσετε τον μεταβολισμό σας να «ξυπνήσει» και αρχίσει να παίρνει γρήγορες στροφές, ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες και λίπος. Ακολουθήστε τον παρακάτω δεκάλογο και η ευεξία θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

1. Νερό
2. Πράσινο Τσάι
3. Σούπες
4. Γρέιπφρουτ
5. Μήλα και αχλάδια
6. Μπρόκολο
7. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
8. Άπαχη γαλοπούλα
9. Κουάκερ
10. Καυτές πιπεριές

Και τα δέκα αυτά συστατικά βοηθούν στην ώθηση του μεταβολισμού με τους εξής τρόπους:

Σας δίνουν αίσθηση πληρότητας και σας κρατάνε χορτάτους για περισσότερο διάστημα με ελάχιστες θερμίδες.
Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και η σούπα είναι πλούσια σε νερό και αραιώνουν τις θερμίδες στο φαγητό σας, επιτρέποντάς σαν να τρώτε περισσότερο χωρίς να σπάτε το θερμιδικό όριο.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κρατάνε το πεπτικό σας σύστημα σε σταθερά επίπεδα ινσουλίνης, η οποία αποτρέπει την αποθήκευση λίπους.

Το άπαχο κρέας αυξάνει τον μεταβολισμό και καίει θερμίδες επειδή χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να χωνευτεί σε σύγκριση με τα άλλα τρόφιμα


irenepan.posterous.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...