Κυριακή 13 Μαΐου 2012

«Ασπίδα» για καλύτερη ζωή η Κρητική διατροφή

Πήραμε λάθος δρόμο λένε οι επιστήμονες και οι ειδικοί, καλώντας τον κόσμο να επιστρέψει στο παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο της Κρήτης...
αυτό που εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίστηκε ως διατροφικό θαύμα, διαδεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως «ασπίδα» για την υγεία, με τις κυβερνητικές πολιτικές της χώρας μας όμως διαχρονικά, να επιδεικνύουν παροιμιώδη αδιαφορία στην προώθηση του συγκεκριμένου μοντέλου στην ελληνική κοινωνία.

Παχυσαρκία, αύξηση εμφραγμάτων, καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής, της απουσίας της γυμναστικής από την καθημερινότητά μας και ασφαλώς των διατροφικών μας συνηθειών που απέχουν μακράν από το μοντέλο της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.

Η Κρητική διατροφή … στην Αθήνα

Σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην συμβολή της κρητικής διατροφής στην υγεία παρουσίασαν κορυφαίοι επιστήμονες στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφολογίας και Κρητικής Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ποικίλες επιστημονικές ενότητες από κορυφαίους Έλληνες ομιλητές -όπως ο καθηγητής Αντώνης Καφάτος- οι οποίες θέτουν ως στόχο την εξειδίκευση επάνω σε συγκεκριμένα επιστημονικά θέματα γύρω από τη διατροφή.

"Ασπίδα προστασίας" για το παιδί

Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στην Κρητική διατροφή, τα όσπρια, τα χόρτα, τα λαχανικά και να περιορίσουν τις μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων δημητριακών, σνακ και γλυκών, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή που θα καλύπτει την ανάπτυξη, την υγεία και τη σωματική και πνευματική τους δύναμη τονίζουν οι επιστήμονες.

Αν οι γονείς καλύψουν τα παιδιά από μικρή ηλικία με τα σωστά διατροφικά συστατικά τα έχουν προστατέψει σημαντικά και στην ενήλικη ζωή. Διότι ένα παχύσαρκο παιδί, έχει πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή.

Κορυφαίοι επιστήμονες για την Κρητική διατροφή

Επιστήμονες επεσήμαναν στο πλαίσιο του συνεδρίου πως «η ποιότητα της διατροφής σήμερα, έχει επηρεαστεί αρνητικά από τους έντονους ρυθμούς και την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα τη συνεχή έξαρση χρόνιων προβλημάτων υγείας. Νεότερες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν την άμεση σύνδεση των διατροφικών συνηθειών με την εξέλιξη της ανθρώπινης υγείας. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η παραδοσιακή Κρητική διατροφή αποτελεί ένα από τα πλέον υγιεινά διατροφικά πρότυπα ανά τον κόσμο. Επομένως, καθίσταται αναγκαία η άμεση επιστροφή στις διατροφικές μας ρίζες και επιπλέον, αυτό ίσως να αποτελεί μια αποτελεσματική απάντηση ενάντια στην οικονομική κρίση».
prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...