Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Υγεία: Ναι, η σοκολάτα τελικά αδυνατίζει


Μία ακόμη έρευνα έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες που αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας η τακτική πρόσληψη... σοκολάτας!

Οι παλαιότεροι ίσως εκπλαγούν από τα πορίσματα της έρευνας, η οποία με την πάροδο των ετών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τακτική και μετρημένη κατανάλωση σοκολάτας, και ιδιαίτερα μαύρης, συμβάλλει στον έλεγχο, ίσως δε και στην απώλεια σωματικού βάρους. Η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Βασιλική Γρηγορίου και το διαιτολογικό κέντρο Nutricenter εξηγούν τα δεδομένα!

Η έρευνα,όπως σημειώνει η διατροφολόγος Βασιλική Γρηγορίου, που δημοσιεύτηκε στην Αμερική και κοινοποιήθηκε σε όλη την Ευρώπη, διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας από 20 έως 85 ετών. Όπως παρατηρήθηκε, εκείνοι που συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους την τακτική κατανάλωση σοκολάτας είχαν την τάση να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού βάρους (της τάξεως των 2,5-3 κιλών) εν σχέσει με όσους την απέφευγαν ή την κατανάλωναν περιστασιακά. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας ενισχύουν πειράματα που έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια, στα οποία παρατηρήθηκε ακριβώς η ίδια συμπεριφορά.

Φυσικά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, και όπως γνωρίζουμε καλά από τους προγόνους μας, «μέτρον άριστον»! Μια μπάρα σοκολάτας περιέχει πολλή ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και πάνω από 200 θερμίδες. Συνεπώς, συνιστάται η μετρημένη κατανάλωση σοκολάτας. Άλλωστε, το κλειδί για την κατανόηση της ανωτέρω έρευνας δεν είναι η «ποσότητα» αλλά η «συχνότητα» κατανάλωσης σοκολάτας. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική, πλην συνετή, πρόσληψη της συγκεκριμένης τροφής ενδεχομένως και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Παρόλα αυτά, όσο και αν δεν το γνωρίζουμε, η σοκολάτα διαθέτει πολλαπλά πρόσθετα οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα:

Μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου.
Ενδέχεται να μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Προλαμβάνει την οστεοπόρωση.
Περιέχει χαλκό και σίδηρο. Ο πρώτος διεγείρει το νευρικό μας σύστημα, ενώ ο δεύτερος συμβάλλει στην υγεία των ερυθρών κυττάρων μας.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει πολυφαινόλες, ουσίες που δρουν ευεργετικά στην υγεία του οργανισμού μας.
Δρα αγχολυτικά.
Περιέχει τόση ενέργεια, όση χρειάζεται ο οργανισμός για να επανέλθει από έντονη άσκηση.

Συμπερασματικά, η τακτική κατανάλωση σοκολάτας, και ιδιαίτερα μαύρης, έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Εκείνο που δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ είναι ότι η υπερβολή τελικά θα επιφέρει το αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τρώμε, λοιπόν, σοκολάτα με μέτρο και απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...