Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ποια είναι η λύση για την σταθεροποίηση των κιλών μου;


Αναρωτιέσαι γιατί παίρνεις κιλά και δεν μπορείς να σταθεροποιηθείς τα τελευταία χρόνια σε ένα συγκεκριμένο αριθμό όπως παλιότερα; Απάντησε στα ακόλουθα ερωτήματα και θα καταλάβεις το γιατί…
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος -Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας -Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ -ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας.


1) Τρως όταν είσαι αγχωμένη; Όταν είσαι στεναχωρημένη για οποιαδήποτε λόγο, συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκών ή αλμυρών σνακ (π.χ. πατατάκια), ακόμη και αν δεν πεινάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία εκκρίνονται οι ορμόνες ηρεμίας, είναι ίδιες με εκείνη που ρυθμίζει το αίσθημα ευχαρίστησης από το φαγητό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Marjorie Nolan Cohn, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στη Νέα Υόρκη. «Όταν χρειάζεται να ηρεμήσεις, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη δημιουργούν μία χημική αντίδραση που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Δυστυχώς όμως αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή»

Η λύση: Σύμφωνα με την Cohn «Προσπάθησε να βρεις μία διέξοδο σε κάτι άλλο που σου αρέσει πολύ, έτσι ώστε να μην ξεσπάσεις στο φαγητό». Για παράδειγμα πήγαινε γυμναστήριο, για περπάτημα, απάντησε στα εμέιλ που έχει εκκρεμότητα ή διάβασε κάτι που θα σε κάνει να γελάσεις, μίλησε στο τηλέφωνο με κάποια φίλη σου ή απλά μάσα μία τσίχλα, αντί να φας.

2) Δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε αγαπημένα σου φαγητά; Λατρεύεις το παγωτό ή τη σοκολάτα ή τα πατατάκια; Το θέμα είναι ότι αν ξεκινήσεις να τα τρως, ξεχνάς να σταματήσεις και όλη η προσπάθεια να προσέξεις τη διατροφή σου πάει χαμένη.

Η λύση: ξέρεις πολύ καλά ποιο είναι το ευαίσθητο σημείο σου. Έτσι, τρόφιμα στα οποία δυσκολεύεσαι να αντισταθείς φρόντισε να μην τα έχεις καθόλου στο σπίτι σου ή στη δουλειά σου και κατανάλωσέ τα μόνο όταν βγαίνεις έξω. Επίσης, θα μπορούσες να μοιράζεσαι τη μερίδα σου με την παρέα σου.

3) Τρως επειδή βαριέσαι; βλέπεις τηλεόραση και θες απεγνωσμένα να φας κάτι γλυκό ή αλμυρό, έστω και αν πριν από λίγο ήσουν έξω για φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι όπου και αν είμαστε στο σπίτι, σκεφτόμαστε συχνά το τι θα φάμε, μιας και τριγυρνάμε συχνά κοντά στην κουζίνα.

Η λύση: φρόντισε όσο είσαι στο σπίτι να ασχολείσαι συνέχεια με κάτι, που θα σε κρατήσει μακρυά από το φαγητό. Για παράδειγμα κάνε καθαριότητα χωρίς διάλειμμα και γενικότερα βρες δραστηριότητες που θα κρατάνε απασχολημένα τα χέρια σου και δεν θα μπορείς να φας, όπως το να βάψεις τα νύχια σου.

4) Δεν καταλαβαίνεις ότι τρως; Αν την ώρα του φαγητού είσαι απασχολημένη στη δουλειά ή χαζεύεις στο ίντερνετ, τότε το πιθανότερο είναι να μην καταλάβεις όχι μόνο τη γεύση του φαγητού, αλλά ούτε και το ότι χόρτασες, με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Η λύση: Δώσε χρόνο στο γεύμα σου και μην τρως στο πόδι ή όντας απαχολημένη με κάτι. Όπου και αν είσαι, ό,τι και αν κάνεις είναι σημαντικό να χαλαρώσεις και να αφιερώσεις ένα 20λεπτο στο φαγητό, έτσι ώστε να προλάβει να πάει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χόρτασες.

5) Τρως επειδή τρώνε και οι άλλοι: είσαι σε ένα πάρτυ με πολλές λιχουδιές ή τα παιδιά τρώνε παγωτό στην κουζίνα ή παραγγέλνουν πίτσα στη δουλειά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε όλους αυτούς τους πειρασμούς. Όσο και αν το φαγητό είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή, είναι σημαντικό να μάθεις να κάνεις τις σωστές επιλογές και να μετριάζεις τις ατασθαλίες.
Η λύση: μην πηγαίνεις νηστική σε οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να μετριάσεις την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις. Στην περίπτωση που είσαι στο σπίτι και όλοι οι υπόλοιποι τσιμπολογάνε, απλά φρόντισε εκείνη την ώρα να είσαι απασχολημένη με κάτι άλλο.

6) Τρως επειδή δεν μπορείς να καταλάβεις ότι χόρτασες: νιώθεις ότι αν δεν φτάσεις σε σημείο σκασμού, δεν έχεις χορτάσει ή υποκύπτεις εύκολα στην παρότρυνση των άλλων «Φάε κορίτσι μου και άσε τις δίαιτες, μια χαρά είσαι»
Η λύση: μάθε να βάζεις μία κλίμακα στο πόσο τρως: το 0 να αντιστοιχεί στο ότι δεν πεινάς καθόλου και το 5 στο ότι «πεθαίνεις της πείνας». Φρόντισε να σηκώνεσαι από το τραπέζι όταν είσαι 80% χορτασμένη, το οποίο σημαίνει ότι ναι μεν θα έχεις απολαύσει αυτό που τρως χωρίς όμως να έχεις καταναλώσει υπερβολική ποσότητα.

7) Δεν πρόλαβες να οργανώσεις το μαγείρεμα και είσαι επιρρεπής σε γευστικές ατασθαλίες; Η δυσκολία σου στο να έχεις σπιτικό φαγητό στη δουλειά σε κάνει να υποκύπτεις συχνά στο delivery ή να μένεις ατελείωτες ώρες νηστική στο γραφείο με αποτέλεσμα το βράδυ να πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό και να προσλαμβάνεις μεγάλο αριθμό θερμίδων και λιπαρών.
Η λύση: έχε πάντα στο γραφείο σου τα ακόλουθα τρόφιμα , τα οποία θα σε σώσουν όταν δεν θα έχεις φέρει φαγητό στο τάπερ:
Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως
Αποξηραμένα φρούτα & ξηρούς καρπούς
Τόνο σε κονσέρβα
Κριτσίνια ή cream crackers σίκαλης
Ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα βραστή με ελαιόλαδο για να φτιάχνεις τοστ.


8) Ακολουθείς μονοφαγικές δίαιτες: το να τρως συνέχεια το ίδιο φαγητό και να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα είτε να δημιουργείς απέχθειες είτε να στερείσαι πολλά φαγητά και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν προσλαμβάνεις θρεπτικά συστατικά.

Η λύση: δοκίμασε να μαγειρέψεις διαφορετικά φαγητά και επηρεάσου από τις διατροφικές επιλογές των υπόλοιπων μελών στην οικογένεια, έτσι ώστε να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων χωρίς τύψεις.

life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...