Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρεις στην εγκυμοσύνη; - Απαντήσεις από ειδικούς

Μόλις έμεινα έγκυος και έχω ήδη ανησυχήσει για τα κιλά. Έχω ύψος 1,70 και ζυγίζω 65 κιλά. Ακούω πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να πάρει κανείς στην εγκυμοσύνη και έχω μπερδευτεί. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε;


Το βάρος που θα πάρει μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, είναι ένας από τους παράγοντες που την γεμίζουν άγχος και ανησυχία. Πόσα κιλά πρέπει να πάρει; Θα τα χάσει μετά τον τοκετό; Αν πάρει πολλά, θα πάθει κάτι το μωρό;


Γεγονός είναι ότι πρέπει να προσέχετε να μην πάρετε πολλά κιλά στη διάρκεια της κύησης, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό σας.

Η απάντηση στο ερώτημα του πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να πάρετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι ουσιαστικά απλή. Εξαρτάται από το βάρος που είχατε μέχρι τώρα.

Γενικά οι οδηγίες που αφορούν την πρόσληψη βάρους εστιάζουν στο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ). Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται αν διαιρέσετε το βάρος σας (σε κιλά), με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα). Τα κιλά που πρέπει να πάρετε ανάλογα με το ΒΜΙ προ εγκυμοσύνης αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

ΒΜΙ προ εγκυμοσύνης   Επιθυμητά κιλά
Κανονική (18,5 – 26)        11 - 15
Υπέρβαρη (26 – 29)           7 - 11
Παχύσαρκη (πάνω από 29)  7 – 9 ή λιγότερα
Αδύνατη (κάτω από 18,5)    12 – 18

Το δικό σας ΒΜΙ είναι 65/ (1,70 x 1,70) = 22,5. Επομένως ανήκετε στην κατηγορία «κανονική» και η επιθυμητή πρόσληψη βάρους είναι 11 με 15 κιλά.

Το να διατηρείτε το σωστό ρυθμό πρόσληψης βάρους στην εγκυμοσύνη, απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση, και τηρώντας ένα σωστό πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, θα μπορέσετε να φτάσετε στο στόχο της ιδανικής πρόσληψης βάρους.

eliashintipas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...