Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το αλκοόλ χαλάει τη δίαιτα

Κάνετε δίαιτα, αλλά δε φαίνεται να «ελαφραίνει» η ζυγαριά σας και δεν ξέρετε τι φταίει.

Ίσως να πρέπει να αναρωτηθείτε αν πέρα από τις διατροφικές σας συνήθειες, πρέπει να αλλάξετε και αυτές γύρω από το… αλκοόλ!

Βρετανοί ερευνητές ζήτησαν από 80 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, να καταγράφουν σε ηλεκτρονικό ημερολόγιο κάθε «πειρασμό» που εμφανιζόταν μπροστά τους κατά τη διάρκεια της δίαιτας, καθώς επίσης το τι αισθάνονταν εκείνες τις στιγμές και αν τελικά ενέδιδαν σε αυτούς.

Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας οι συμμετέχοντες ένιωσαν την ανάγκη να «σπάσουν» τη δίαιτά τους –κατά μέσο όρο- 11 φορές και ενέδωσαν σε πάνω από τις μισές από αυτές.

Οι «απαγορευμένες» τροφές μάλιστα ήταν ιδιαίτερα δελεαστικές κάθε φορά που ένιωθαν πείνα ή στρες.

Οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποκύψουν στην επιθυμία τους για αλκοόλ, σε σχέση με τις γυναίκες, συγκριτικά με τα ζαχαρούχα σνακ και τις μεγάλες μερίδες.

Η Heather McKee από το πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ ανέφερε στη Daily Mail ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που περιέχονται στα ποτά, συγκριτικά με το φαγητό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) πέντε ποτήρια μπύρας την εβδομάδα αντιστοιχούν συνολικά σε 44.200 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός έτους… ποσότητα αντίστοιχη με το αν κατανάλωνε κανείς 221 ντόνατ.
Δύο μεγάλα ποτήρια λευκό κρασί αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων που συνιστούν οι ειδικοί για τις γυναίκες.

Στη μελέτη της που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioural Medicine η McKee αναφέρει ακόμη ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να θεωρούν τις ανθυγιεινές τροφές πιο ελκυστικές όταν βρίσκονται με άλλους. Αυτό ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι πιστεύουν πως αφού οι φίλοι τους μπορούν να φάνε κάτι, γιατί όχι και οι ίδιοι.

Η ίδια προτείνει πάντως σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά να μην πιέσουν εξ αρχής τον οργανισμό τους, αλλά να «κόβουν» τις απαγορευμένες τροφές σταδιακά, διαφορετικά θα ενδίδουν στους πειρασμούς πιο εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...